Turkije ontstemd over Ruttes ‘pleur op’ in Zomergasten

Rutte over asociale Turkse Nederlanders: “Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op.”

Mark Rutte bij Zomergasten.
Mark Rutte bij Zomergasten.

“Ongelukkig” en “niet passend bij een minister-president”. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een persbericht kritiek op de uitspraak van premier Mark Rutte in het tv-programma Zomergasten over Turkse Nederlanders die zich niet voldoende aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. “Pleur op”, zei Rutte daarover op zondagavond.

Volgens Turkije kunnen de uitspraken van de premier de integratie van Nederlanders schaden, “in een tijd dat in Europa de afkeer tegen buitenlanders toeneemt”.

Een risico: Rutte drie uur live op tv. Maar de politieke kans was te mooi en Rutte faalde niet. Lees: Zomergasten: Rutte praat liever over politiek dan over zichzelf

‘Pleur op’

Rutte toonde zondagavond in Zomergasten een fragment van Turkse Nederlanders die een NOS-verslaggever en een -cameraman lastigvallen bij een demonstratie tegen de couppoging in Turkije. Volgens Rutte vertoonden de belagers onacceptabel gedrag. Hij zei toen:

“Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op, zou ik in plat Haags zeggen.”

Het Turkse ministerie ziet de “intolerantie” jegens Europese Turken die verontwaardigd waren over de couppoging als een steunbetuiging voor Fethullah Gülen, de islamitische geestelijke die Turkije beschouwt als het brein achter de mislukte staatsgreep.

Het ministerie schrijft dat op deze manier “de teleurstelling in onze bondgenoten verdiept”, terwijl Turkije in deze tijd juist meer solidariteit en steun verwacht van bevriende landen.

Lees ook onze recensie van het Zomergasten met Mark Rutte

Een woordvoerder van Rutte heeft aan persbureau ANP laten weten dat de premier op de hoogte is van de verklaring van het Turkse ministerie. De premier blijft wel bij zijn woorden.

De VPRO vatte de uitzending samen in vijf minuten. Vanaf 3.12 is de uitspraak van Rutte te horen: