Amerika 2016

Opvallend veel staten in dubio: Trump of Clinton

The Washington Post vroeg tienduizenden Amerikanen naar hun politieke voorkeur.

Een Clinton-fan in Illinois.
Een Clinton-fan in Illinois. Brendan Smialowski / AFP

Een grote peiling uitgevoerd door The Washington Post laat dinsdag een voorsprong voor Hillary Clinton zien. De krant vroeg 74.000 personen in vijftig staten naar hun politieke voorkeur. In een groot aantal staten blijkt het verschil tussen Trump en Clinton klein.

In een hoop grafieken en percentages drukt de krant het standpunt van de Amerikanen uit. Het opvallendste aan deze peiling is het aantal staten dat inmiddels ‘paars’ kleurt. Paars staat voor staten die zich niet overtuigend achter een van de twee kandidaten scharen. Blauwe staten stemmen waarschijnlijk voor de Democratische presidentskandidaat en rode scharen zich achter de Republikeinse kandidaat.

Bekijk een video van The Washington Post over de resultaten:

Twaalf staten, samen goed voor 194 kiesmannen, ‘zweven’ nog. Clinton heeft volgens de Post negentien staten aan haar kant met in totaal 224 kiesmannen. Trump gaat overtuigend aan kop in negentien staten die samen goed zijn voor 120 kiesmannen

Vooral het paarse Texas valt op, dat is doorgaans een trouwe Republikeinse staat. De Post spreekt over een nek-aan-nekrace. Clinton zou er zelfs aan de leiding zijn, al scheelt het één procentpunt. Als Texas echt zou omslaan dit najaar zou dat, naast een historisch moment, een grote overwinning voor Clinton betekenen. In de staat zijn maar liefst 38 kiesmannen te halen.

“Geen staat in de VS die zo radicaal verandert als Texas”, zei Richard Parker, columnist van de Dallas Morning News vorige maand tegen NRC-journalist Maartje Somers. De bevolking van Texas verstedelijkt, verjongt en verkleurt, maar slechts weinigen verwachten dat Texas in deze verkiezingen blauw zal kleuren.

Lees het hele artikel: Met je pistool in de collegezaal

Een andere peiling die stof doet opwaaien is een dinsdag gepubliceerde poll van CNN. Dat peilde onder ongeveer duizend mensen en sprak van een kleine voorsprong van Trump. In het gemiddelde van alle peilingen op de website 538, gaat Clinton nog steeds comfortabel aan kop.