Terreurcel IS had na ‘Parijs’ ook Nederland in het vizier

Onderzoek CNN

In 90.000 pagina’s aan documenten van inlichtingendiensten wordt Nederland genoemd als doelwit van Islamitische Staat.

Schiphol was vermoedelijk een doelwit van IS. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De cel van Islamitische Staat (IS) die november vorig jaar aanslagen in Parijs uitvoerde, had ook Nederland in het vizier. De Amerikaanse tv-zender CNN stelt dit na raadpleging van naar eigen zeggen 90.000 pagina’s aan documenten van Europese inlichtingen- en politiediensten.

In een van de documenten, die niet online staan, duikt Nederland op als beoogd doelwit. De terreurgroep was van plan meer aanvallen in Europa uit te voeren na de aanslagen in Parijs. Onduidelijk is wat het doelwit van IS in Nederland was. Ook het Verenigd Koninkrijk wordt genoemd.

Afgelopen weken was Schiphol in het nieuws als mogelijk doelwit van een aanslag. Twee weken geleden meldden Belgische media dat de daders van de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem, waarbij 32 mensen omkwamen, het oorspronkelijk gemunt hadden op Schiphol. Omdat de politie hen op het spoor kwam, zouden de plannen zijn gewijzigd. Een aantal weken geleden werd de beveiliging op en rond Schiphol sterk opgevoerd, nadat diensten „een signaal” hadden gekregen over een mogelijke dreiging. De beveiliging is intussen flink teruggeschroefd.

Het CNN-onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Paul Cruickshank, gezaghebbend onderzoeksjournalist. Hij is hoofdredacteur van CTC Sentinel, een publicatie over contraterrorisme van de Amerikaanse militaire academie West Point.

De woordvoerder van de NCTV zegt dat deze antoterreurdienst al voor de publicatie van CNN wist dat Nederland een doelwit van de IS-cel was die de Parijse aanslagen pleegde. Of er een verband is met de extra beveiliging op en rond Schiphol wil hij niet zeggen.

Volgens Cruickshank laat de informatie zien hoe IS de planning van aanslagen verfijnt en opvoert. „Er is een verfijnd logistiek netwerk ontwikkeld om de voorbereiding van de aanslagen te ondersteunen.”

Zo is bij de operatie gebruikgemaakt van versleutelde informatie die werd verspreid via de apps Viber, Telegram and WhatsApp. Hierdoor kon worden verhuld wie belde en vanaf welk nummer. De reis van Raqqa, de ‘hoofdstad’ van IS in Syrië, naar Parijs was opgesplitst in delen. De terroristen wisten niets over de identiteit van degenen die hen hielpen.

Veiligheidsconsultant Glenn Schoen, onlangs door CNN geïnterviewd, is verbaasd over de hoeveelheid documenten die de zender in bezit heeft. Als het beeld over de verfijnde regie klopt, „laat dat weer eens zien dat we moeten oppassen aanslagen toe te schrijven aan lone wolves”, zegt hij. „Vaak blijkt er meer regie achter aanslagen te zitten dan eerst lijkt.”

    • Kees Versteegh