‘Syrisch leger gebruikt weer chloorgas in Aleppo’

Volgens hulpverleners dropten helikopters bomvaten met gas in een door rebellen bezette wijk.

Een man met ademhalingsproblemen wordt behandeld in Aleppo.
Een man met ademhalingsproblemen wordt behandeld in Aleppo. Foto: Thaer Mohammed / AFP

Het Syrische regeringsleger heeft wederom chloorgas gebruikt bij bombardementen op Aleppo. Dat beweren hulpverleners van de Syrian Civil Defence dinsdag, meldt Reuters.

De chloorgasaanval was gericht tegen Syrische rebellen in de wijk al-Sukkari. Tachtig mensen moesten wegens ademhalingsproblemen worden behandeld. Er zijn geen doden gevallen. Volgens hulpverleners werden vanuit helikopters van de regering bomvaten met chloorgas gedropt.

De aanval vond plaats in de door rebellen beheerste wijk al-Sukkari. De tekst loopt door na de kaart:

Lees ook: Wie zit er achter nieuwe chloorgasaanvallen Syrië?

Het is zeker niet voor het eerst dat het Syrische regime in verband wordt gebracht met het gebruik van gifgas. Zo vielen er op 2 augustus vaten met chloor op Saraqib. Op 10 augustus kwamen vatbommen met chemische lading terecht in Aleppo.

Het regime heeft eerdere beschuldigingen over het gebruik van gifgas altijd ontkend.

Lees ook: Gifgas is deel van strijd om Aleppo

Gebruik gifgas eerder bevestigd

Eind augustus concludeerden de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in een gezamenlijk rapport dat het Syrische regeringsleger en terreurgroep Islamitische Staat (IS) zich schuldig hebben gemaakt aan aanvallen met chemische wapens. In 2014 en 2015 gebruikten ze chloorgas en mosterdgas.

Aleppo is één van de zwaarstgetroffen steden in de Syrische burgeroorlog. In de stad strijden het regeringsleger en rebellen al maanden om de macht. De gedeeltelijke wapenstilstand in Aleppo in februari, die voornamelijk door Rusland en de Verenigde Staten was afgesproken, hield geen stand.