Spel met imago Gibson als bad boy

Hoewel je Blood Father dan ook niet origineel kunt noemen, is het een productie die vol trots zijn B-filmstatus uitvent ***.

Blood Father begint met een close-up van het bebaarde, gegroefde gezicht van Mel Gibson. Deze man heeft duidelijk geleefd en geleden. Langzaam zoomt de camera uit en wordt duidelijk dat hij een bijeenkomst van de Anonieme Alcoholisten (AA) bijwoont. Aha!, een metagrap over Gibson zelf die de afgelopen jaren vooral in het nieuws was met racistische dronken tirades en ander bizar gedrag. In Blood Father speelt hij een ex-bajesklant die in een stacaravan woont op een trailerpark ver weg van de bewoonde wereld. Hij verdient een beetje geld met het zetten van tatoeages en krijgt morele steun van zijn AA-maatje Kirby (William H. Macy) die naast hem woont.

Lees ook ons profiel van Mel Gibson. “In zijn eerste regie in tien jaar overheersen thema’s waar Gibson zelf mee worstelt: God, oorlog en drankverslaving.”

Dan wordt hij gebeld door zijn dochter, die achterna gezeten wordt door woest ogende Mexicanen, onder wie een sicario – een huurmoordenaar van de Mexicaanse maffia. Ze heeft per ongeluk haar Mexicaanse vriend, een drugsdealer, neergeschoten en is op de vlucht geslagen. Pappa – die zijn dochter jarenlang niet heeft gezien – mag opdraven om haar te helpen.

Maar wacht eens even, ging een recente Gibson-film niet min of meer over hetzelfde? In Edge of Darkness (2010) draait het ook om een man die de drank heeft afgezworen en geweld niet schuwt als zijn dochter iets is aangedaan.

Hoewel je Blood Father dan ook niet origineel kunt noemen, is het een productie die vol trots zijn B-filmstatus uitvent. Er zijn een paar markante actiesequenties en de film speelt leuk met het bad boy-imago van Gibson. Toch blijft er een knagend gevoel over het gebrek aan ambitie van de makers die wat al te lui genoegen nemen met pretentieloos vermaak. Met een beetje meer moeite had er een bovengemiddelde actiefilm uit kunnen rollen, nu wordt het talent van Gibson, die halverwege zijn baard afscheert en er dan uitziet als een oudere versie van Martin Riggs uit Lethal Weapon, en vooral William H. Macy verkwanseld. En hadden ze niet een betere actrice kunnen casten als Mels irritante dochter?