Speelfilm Tonio Nederlandse inzending Oscars

In het gelijknamige boek schrijft A. F. Th. van der Heijden over de plotselinge dood van zijn zoon.

Victor Arnolds / Septemberfilm

De speelfilm Tonio is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van A. F. Th. van der Heijden en geregisseerd door Paula van der Oest.

Tonio dingt als Nederlandse inzending mee naar een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. De film draait per 13 oktober in de Nederlandse bioscopen, met hoofdrollen voor Rifka Lodeizen, Pierre Bokma en Chris Peters. In de succesvolle ‘requiemroman’ schrijft A. F. Th. van der Heijden over de plotselinge dood van zijn zoon. Hugo Heinen bewerkte het boek uit 2011 voor het scenario.

Lees ook: ‘Het boek Tonio heeft mij in leven gehouden’

Bekijk de trailer van Tonio. De tekst loopt door onder de video.

De ultieme Paula van der Oest

De film van Paula van der Oest is door de selectiecommissie gekozen uit elf inzendingen. Het is de derde keer dat een film van de regisseur de Nederlandse Oscarinzending is. Ze won de prestigieuze prijs niet, maar kreeg in 2002 met Zus en Zo wel een nominatie. De Amerikaanse filmprijzen worden volgend jaar februari uitgereikt.

Vanaf 22 september is Tonio al in een aantal bioscopen te zien; om mee te kunnen dingen voor de Oscars moet een film al voor 1 oktober in de bioscopen draaien.

Filmredacteur Coen van Zwol van NRC heeft Tonio vandaag al gezien en is enthousiast:

Tonio is nu al de film die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Films over rouwverwerking zijn niet gemakkelijk, toch worden er veel gemaakt. En Paula van der Oest kiest een methode die gemakkelijk kan ontaarden in huilerig melodrama: opvallende montage, vol tijdssprongen en flashbacks, opdringerig gebruik van sfeervolle kleurenfilters en muziek.

Maar het klikt allemaal in elkaar als een goed geolied slot: Tonio zou wel eens de ultieme Paula van der Oest kunnen zijn. Wat ook helpt, is het formidabele acteerduel van Pierre Bokma als schrijver Adri, een en al dronken ontzetting en wanhoop, met een mond die via de ongeschoren wangzak direct in zijn hals doorloopt, en Rifka Lodeizen, die haar ellende primair beleeft.

Van der Heijden zelf is blij met de verfilming, zijn echtgenote Mirjam Rotenstreich noemde die onlangs tegen NRC prachtige en aangrijpend, maar een film. „Het echte verdriet zit in mij, in mijn lichaam, mijn hart.”

Feuilleton

Sinds eind juni verschijnt het feuilleton President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden in zestig delen dagelijks op nrc.nl en in NRC Handelsblad en nrc.next. De serie is gebaseerd op de roman van Van der Heijden met dezelfde titel, die op 12 september verschijnt.

Lees ook: de recensie van Arjen Fortuin over Tonio