SBM Offshore trekt zaak tegen klokkenluider in

Smeergeldaffaire

SBM trek de procedure tegen voormalig medewerker Taylor in. De klokkenluider dreigt nu zelf stappen te nemen.

Een SBM-schip komt aan in Brazilië.
Een SBM-schip komt aan in Brazilië. Foto SBM Offshore

SBM Offshore trekt de zaak in die het bedrijf heeft aangespannen bij de rechtbank in Rotterdam tegen zijn voormalig juridisch medewerker Jonathan Taylor. Dat heeft Erik Lagendijk, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor compliance, bevestigd tegenover NRC. Naar verwachting zal de intrekking woensdag geformaliseerd worden. Een woordvoerder van de rechtbank verklaart dat intrekking in de regel betekent dat de zaak van de baan is.

Lagendijk gaf als reden voor het intrekken van de procedure dat SBM zich „nu verder op de wereld van vandaag wil richten, en niet op de wereld van gisteren”. Met de dagvaarding, die dateert van juli 2015, had SBM willen proberen een einde maken aan wat het „verdachtmakingen” noemde door Taylor.

Het bedrijf eiste een rectificatie door de voormalig medewerker van publicaties en verklaringen waarin hij SBM ervan had beschuldigd tussen 2005 en 2012 meer dan 250 miljoen dollar (omgerekend zo’n 225 miljoen euro) aan smeergeld te hebben betaald in verschillende landen, waaronder Brazilië. Ook eiste SBM onder andere een schadevergoeding en liet het beslag leggen op een woning van Taylor in Frankrijk.

De klokkenluider Taylor, die door SBM stelselmatig ‘afperser’ wordt genoemd, reageert furieus op het bericht dat SBM de zaak tegen hem schrapt. Hij noemt het besluit „een waanzinnige stap”. Volgens Taylor is dit het bewijs dat „SBM bang is dat de rechter zal oordelen dat dit wereldwijd inderdaad een van de grootste omkoopschandalen van de jongste geschiedenis is”. Taylor blijft erbij dat SBM zich schuldig heeft gemaakt aan „criminele activiteiten” en de markt heeft misleid. Hij zegt de rechter te zullen vragen zich alsnog uit te spreken. Overigens loopt tegen Taylor nog een strafzaak in Monaco wegens afpersing.

Lees ook: SBM schikt met Brazilië in omkopingszaak

SBM Offshore bouwt en verhuurt drijvende platforms voor de opslag en overslag van olie en gas. In 2012 kwam aan het licht dat het bedrijf in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië via agenten smeergeld had betaald om opdrachten binnen te halen.

Er werd een intern onderzoek ingesteld en de jurist Sietze Hepkema werd binnengehaald om orde op zaken te stellen. Taylor maakte aanvankelijk deel uit van zijn team, maar moest na een conflict medio 2012 vertrekken. Hij beschuldigt Hepkema ervan de zaak te hebben willen toedekken. Kort na zijn vertrek plaatste Taylor anoniem vertrouwelijke bedrijfsinformatie op Wikipedia.

In 2014 wist SBM een schikking te treffen met het Openbaar Ministerie in Nederland van 240 miljoen dollar. Daar kwam afgelopen juli nog een schikking bij van bijna 300 miljoen dollar in Brazilië. Maar die laatste schikking kwam vorige week weer op lossen schroeven te staan toen de Corruptiekamer van het Braziliaanse Openbaar Ministerie „juridische onvolkomenheden” vaststelde en de zaak doorverwees naar een nieuwe openbaar aanklager.