Rem Koolhaas ontwerpt nieuw systeem voor de collectiepresentatie

Stedelijk Museum gaat opstelling ingrijpend veranderen

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat zijn collectiepresentatie ingrijpend veranderen. De collectie moderne en hedendaagse kunst en design, die nu nog in de oudbouw te zien is, komt straks in de 1.100 vierkante meter grote kelderruimte van de zogenaamde ‘badkuip’. Architect Rem Koolhaas ontwerpt daarvoor een nieuw presentatiesysteem. Onder de werktitel Collection in Motion zullen groepen conservatoren vanaf 2017 bovendien delen van de 90.000 stuks tellende collectie ontsluiten met kleinere, thematische presentaties op de benedenverdieping van de oudbouw. Tijdelijke tentoonstellingen zullen voortaan plaatsvinden op de bovenverdieping. Directeur Beatrix Ruf, die in 2014 aantrad, hoopt de bezoeker zo „een helder circuit van hoogtepunten” te bieden. Eind mei wordt de nieuwe opstelling gepresenteerd. „De kosten voor de herinrichting worden geheel betaald uit de begroting van het tentoonstellingsbudget”, zo benadrukt een woordvoerder. (NRC)