Oneens met beleid

Artistiek leider Arie de Mol weg bij Toneelgroep De Appel

amsterdam. Afgelopen zomer heeft Arie de Mol, artistiek leider van Toneelgroep De Appel, in stilte zijn functie neergelegd. Het negatieve advies van de cultuurcommissie van de gemeente Den Haag, overgenomen door cultuurwethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), heeft De Mol dit besluit doen nemen. Hij zag er geen heil in door te gaan met De Appel „in afgeslankte vorm”. Een kleine kern van spelers wil een doorstart maken en heeft daartoe een plan bij de gemeente ingediend. Als dit voorstel niet wordt aanvaard, houdt De Appel per 1 januari 2017 op te bestaan. De voorstelling Kersentuin - na de crash door gastregisseur Carina Molier gaat niet door. Daarvoor in de plaats komt Hamlet in de regie van David Geysen, die nu als de spil van het gezelschap wordt beschouwd. Geysen (1975) is sinds 2000 verbonden aan Toneelgroep De Appel. De groep wil de mogelijk laatste voorstelling laten regisseren door iemand „uit het hart van het gezelschap”. (NRC)

    • Kester Freriks