Obama zegt ontmoeting Duterte af na scheldpartij

De Filippijnse president schold Obama in een persconferentie uit, en bood kort daarna zijn excuses aan.

De Amerikaanse president Obama tijdens zijn bezoek aan Laos. Foto: Jorge Silva / Reuters

De Amerikaanse president Obama laat tijdens zijn deelname aan de G20-top in Laos een ontmoeting met de nieuwgekozen Filippijnse president Duterte schieten. Rodrigo Duterte, die bekend staat als een populist, schold Obama tijdens een persconferentie in het Filippijns uit voor wat persbureau AP vertaalt als ‘son of a bitch’.

Op de persconferentie deed Duterte de uitspraken via een woordvoerder. Obama liet zijn delegatie daarop onderzoeken of er nog een constructief gesprek mogelijk was, waarop de ontmoeting werd afgezegd. Inmiddels heeft de Filippijnse president zijn excuses aangeboden en laten weten het te betreuren dat zijn uitspraken “een persoonlijke aanval lijken”.

Lees ook: Duterte: moordenaar of crime fighter?

Duterte staat bekend om zijn felle uitspraken en zijn nietsontziende campagne tegen drugscriminaliteit. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij plechtig alle drugsdealers in zijn land te laten vermoorden als hij president zou zijn. Sinds zijn verkiezing zijn duizenden dealers op straat geëxecuteerd, zonder enige vorm van proces.

Vooraf had Duterte al laten weten dat in een ontmoeting met Obama zijn antidrugscampagne geen onderwerp van gesprek kon zijn. In plaats van met Duterte heeft Obama nu een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Er zal worden gesproken over het Noord-Koreaanse raketprogramma.

    • Sjoerd Klumpenaar