Nederlandse terreurverdachte kon naar Turkije reizen

Een bericht dat Martijn N., wiens paspoort was ingenomen, op het vliegveld was gesignaleerd, bereikte minister Van Der Steur te laat.

Van der Steur in de Tweede Kamer.
Van der Steur in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Een Nederlandse terreurverdachte heeft eerder dit jaar vanuit Düsseldorf het vliegtuig naar Turkije kunnen nemen, ondanks dat zijn paspoort was ingenomen. Een bericht dat Syriëganger Martijn N. van plan was deze reis te ondernemen bereikte minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) te laat om nog een aanhoudingsbevel te kunnen uitvaardigen, zo schrijft de bewindspersoon dinsdag in antwoord op Kamervragen van D66.

De verdachte was eerder al Turkije uitgezet, nadat hij probeerde Syrië te bereiken. Martijn N. stond daarom bij onder meer Interpol gesignaleerd. Op het moment dat hij voor een tweede maal probeerde naar Syrië te reizen en dat opgemerkt werd op de luchthaven in Düsseldorf, zat hij al in het vliegtuig. De Nederlandse identiteitskaart van Martijn N. was namelijk nog niet ingenomen. In mei is Martijn N. daarom in Turkije opgepakt en in juni naar Nederland overgedragen.

Lees ook: Syriëganger niet zomaar vast te zetten

Van der Steur noemt dit in de beantwoording onacceptabel en laat uitzoeken hoe het kon gebeuren. Momenteel ligt bij de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee het, samen met een wijzing van de Paspoortwet, mogelijk moet worden om zowel het paspoort als de identiteitskaart in te kunnen nemen na het opleggen van een uitreisverbod. Deze verdachte krijgt dan een vervangende kaart waarmee enkel gereisd kan worden binnen het Schengengebied.