Nederlandse tak bloementeler dicht na aanval in Ethiopië

Een aanval op de tuinderij van groothandelsconcern Esmeralda Farms in Noord-Ethiopië zorgde voor tien miljoen dollar schade.

Bloemen op de bloemenmarkt in Aalsmeer.
Bloemen op de bloemenmarkt in Aalsmeer. Foto Remko de Waal/ANP

Groothandelsconcern en bloemenproducent Esmeralda Farms sluit zijn Nederlandse tak in Aalsmeer, na de aanval van vorige week op zijn tuinderij in Noord-Ethiopië. Door het verlies van tien miljoen dollar aan investeringen door brandstichting en plundering zijn zeshonderd werknemers in Ethiopië hun baan kwijt. De veertien werknemers in Aalsmeer kregen maandag ontslag aangezegd, zegt directeur Loui Hooijman.

In Ethiopië zitten zo’n 130 Nederlandse bedrijven, waarvan ongeveer negentig in groenten en bloemen. Volgens bestuurslid Bram van Loosbroek van de Ethiopian-Netherlands Business Association (ENLBA) is de ongerustheid sterk toegenomen, maar hebben, voor zover bekend, nog geen andere ondernemers hun vertrek aangekondigd. Van Loosbroek zelf, die een ballonvaartbedrijf heeft, zegt de ontwikkelingen te willen afwachten.

Politieke spanningen

De recente aanvallen op verschillende kwekerijen in de regio rond de noordelijke stad Bahir Dar vloeien voort uit de groeiende politieke spanningen tussen de regering in Addis Abeba en de Amhara-bevolkingsgroep. Bij eerdere onlusten elders stond protest van de etnische bevolkingsgroep Oromo centraal, onder andere tegen het inpikken van land. Sinds juni zijn al zo’n vijfhonderd demonstranten doodgeschoten.

Volgens de ENLBA is de onvrede niet direct gericht tegen buitenlandse ondernemers, maar worden hun investeringen gezien als symbool van samenwerking met de regering. De bedrijven zijn gemakkelijk doelwit en de aanvallen leveren aandacht op voor de eisen voor meer democratische betrokkenheid. “De oplossing moet komen van een dialoog tussen regering en oppositie, maar daar hebben we geen invloed op”, zegt tuinder en ENLBA-voorzitter Hayo Hamster vanuit Addis Abeba.

Esmeralde Farms is een van de grootste spelers op de internationale bloemenmarkt. Het concern, opgedeeld in verschillende zelfstandige bv’s, heeft belangen in Ecuador, Colombia, Costa Rica, Peru en Mexico. De Nederlandse bv in Aalsmeer begon vorig jaar met de productie in Ethiopië. Directeur Hooijman:

“Nu alles in rook is opgegaan, zijn we plotseling 40 á 50 procent van onze totale aanvoer kwijt. Dat gat is te groot om binnen enkele maanden op te vullen. We kunnen daarom niets anders doen dan stoppen.”