Nederlandse bloemenhandelaar keert Ethiopië de rug toe

Groothandelsconcern Esmeralda Farms sluit zijn Nederlandse tak in Aalsmeer, na de aanval van vorige week op zijn tuinderij in Noord-Ethiopië. Door het verlies van tien miljoen euro aan investeringen door brandstichting en plundering zijn 600 werknemers in Ethiopië hun baan kwijt. De 14 werknemers in Aalsmeer kregen maandag ontslag aangezegd, zegt directeur Loui Hooyman.

In Ethiopië zitten zo’n 130 Nederlandse bedrijven, waarvan ongeveer 90 in groenten en bloemen. Volgens bestuurslid Bram van Loosbroek van de Ethiopian-Netherlands Business Association (ENLBA) is de ongerustheid sterk toegenomen, maar hebben, voorzover bekend, nog geen andere ondernemers hun vertrek aangekondigd. Van Loosbroek zelf, die een ballonvaartbedrijf heeft, zegt de ontwikkelingen te willen afwachten.

De recente aanvallen op verschillende kwekerijen in de regio rond de noordelijke stad Bahir Dar vloeien voort uit de groeiende politieke spanningen tussen de regering in Addis Abeba en de Amhara-bevolkingsgroep. Bij eerdere onlusten elders stond protest van Oromo centraal, onder andere tegen het inpikken van land. Sinds juni zijn al zo’n 500 demonstranten doodgeschoten.

Volgens de ENLBA is de onvrede niet direct gericht tegen buitenlandse ondernemers, maar worden hun investeringen gezien als symbool van samenwerking met de regering. De bedrijven zijn gemakkelijk doelwit en de aanvallen leveren aandacht op voor de eisen voor meer democratische betrokkenheid. „De oplossing moet komen van een dialoog tussen regering en oppositie, maar daar hebben we geen invloed op”, zegt tuinder en ENLBA-voorzitter Hayo Hamster vanuit Addis Abeba.

Esmeralde Farms is een van de grootste spelers op de internationale bloemenmarkt. Het concern, opgedeeld in verschillende zelfstandige bv’s, heeft belangen in Ecuador, Colombia, Costa Rica, Peru en Mexico. De Nederlandse bv in Aalsmeer begon vorig jaar met de productie in Ethiopië. „Nu alles in rook is opgegaan, zijn we onze aanvoer kwijt en kunnen we niets anders doen dan stoppen”, zegt directeur Hooyman.