Museum met haard en tapijt

Deze week

Volop metamorfoses: een straatarme hillbilly die zich opwerkte tot topman bij Silicon Valley, een Tilburgs museum dat verbouwd is tot knusse huiskamer... Maar de grootste verrassing? Dat is de telefoon waarmee je moet bellen via de botjes in je hand.

Museum De Pont is het eerste museum in Nederland met een open haard. De gashaard, die lijkt op een aquarium dat iets boven de grond zweeft, bevindt zich in het café-restaurant dat deel uitmaakt van de vorige week geopende ‘Nieuwe Vleugel’ van het Tilburgse museum. Bij de kachel staat een bank en op de grond ligt tapijt: zo is wat een noodzakelijke tussenruimte tussen binnen en buiten is een lounge geworden waar bezoekers ’s winters in een huiselijke sfeer kunnen verpozen.

De Nieuwe Vleugel is een uitbouw van twee rechthoeken aan de voormalige textielfabriek die na een verbouwing door Benthem Crouwel Architecten in 1992 dienst doet als museum. Maar vleugel is eigenlijk niet het juiste woord voor de uitbreiding. Want wie de eerder al voltooide toegangspoorten doorgaat, die net als de uitbreiding weer zijn ontworpen door Benthem Crouwel, ziet niets van de Nieuwe Vleugel. En eenmaal binnen is het alsof de uitbreiding er altijd al was, zo zorgvuldig is de nieuwbouw aan het al bestaande bouwdeel vastgebouwd. Een lange lichtspleet waardoor licht van boven mooi langs een bakstenen muur strijkt, markeert de overgang van de oude fabriek naar de Nieuwe Vleugel.

Gezellige huiskamers

De uitbreiding is niet alleen een vergroting van het museum, maar ook een verbetering. Want terwijl de binnentuin voorheen verscholen en geïsoleerd lag, is die nu, als terras van het café, onmiddellijk zichtbaar vanuit de entree en een vanzelfsprekend onderdeel van het gebouw geworden. Behalve het café-restaurant bestaat de nieuwe vleugel uit een expositieruimte van 600 vierkante meter voor videokunst en andere kunstsoorten die weinig of geen daglicht kunnen velen. Net als de loungeruimte in het café lijken de twee volledig geblindeerde zalen die er deel van uitmaken nog het meest op gezellige huiskamers. Op de vloer ligt dikke, donkergrijze vloerbedekking, de wanden zijn bekleed met grijs, zacht isolatiemateriaal en de bezoeken kunnen vanuit comfortabele banken en zitzakken naar de films en animaties kijken van de Belgische kunstenaar David Claerbout die de eerste tentoonstelling in de Nieuwe Vleugel heeft gemaakt.