Miljoenenschikking Fox met presentatrice over seksuele intimidatie

Voormalig Fox-baas Roger Ailes stapte op wegens het schandaal.

Gretchen Carlson (midden) aan het werk voor Fox in 2013.
Gretchen Carlson (midden) aan het werk voor Fox in 2013. Foto Slaven Vlasic / AFP.

De Amerikaanse tv-zender Fox News heeft een schikking getroffen met ex-nieuwslezeres Gretchen Carlson. Dat heeft het moederbedrijf van Fox News, 21st Century Fox, bekendgemaakt in een persverklaring. Carlson beschuldigt voormalig Fox-baas Roger Ailes van seksuele intimidatie. Ailes stapte op wegens het schandaal.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair krijgt Carlson een bedrag van twintig miljoen dollar (17,9 miljoen euro).

Naast de schikking heeft 21st Century Fox publiekelijk zijn excuses aangeboden aan Carlson. In de verklaring schrijft het:

“Het spijt ons oprecht en bieden onze excuses aan voor het feit dat Gretchen niet werd behandeld met het respect en de waardigheid die zij en al onze collega’s verdienen.”

Carlson heeft ook een verklaring afgelegd over de schikking. Ze zegt “blij” te zijn over de stappen die 21st Century Fox heeft gezet nadat ze haar aanklacht indiende:

“Ik ben klaar voor het volgende hoofdstuk van mijn leven, waarin ik me nog meer ga inzetten voor de positie van vrouwen op de werkvloer.”

Lees ook over de rechtszaak van Carlson Draai een rondje, zegt baas Fox News, dan kan ik je billen zien

Het is niet duidelijk welk bedrag Ailes zelf moet betalen. Volgens twee bronnen van het Vanity Fair staat Fox News garant voor de schikking.

1 miljard winst

Ailes, een voormalig spindoctor van verschillende Amerikaanse presidenten, richtte twintig jaar geleden Fox News op. Hij maakte van het kanaal de grootste nieuwszender van de VS en een propagandamachine voor de Republikeinse partij.

Lees ook hoe Roger Ailes van Fox News een politieke organisatie maakte

Fox News is al bijna vijftien jaar de best bekeken Amerikaanse nieuwszender en maakt ruim 1 miljard dollar winst per jaar. Fox News heeft momenteel recordhoge kijkcijfers van zo’n twee miljoen kijkers op primetime.

Twintig vrouwen

Exact twee maanden geleden beschuldigde Gretchen Carlson haar baas van seksuele intimidatie. Ze zei ontslagen te zijn toen ze de seksuele avances van Ailes weigerde. Niet lang daarna meldden meer dan twintig andere presentatrices zich met aantijgingen tegen Ailes, die alles ontkent.

Twee weken geleden spande een andere voormalige presentatrice, Andrea Tantaros, ook een rechtszaak aan tegen Ailes wegens seksuele toespelingen. Ze beschuldigt ook een andere Fox-presentator, Bill O’Reilly, van seksueel getinte opmerkingen, en de opvolger van Ailes, Bill Shine, wegens het wegwimpelen van klachten over Ailes.