Mensenrechtenchef VN haalt hard uit naar Wilders en Trump

Populisme

De hoogste VN-baas op het vlak van mensenrechten haalde maandag in Den Haag hard uit naar Geert Wilders en andere rechts-nationalisten.

Zeid Ra'ad al-Hoessein.
Zeid Ra'ad al-Hoessein. Foto Pierre Albouy/Reuters

De VN-hoge commissaris voor de mensenrechten, de Jordaniër Zeid Ra'ad al-Hoessein, heeft op een conferentie in Den Haag de retoriek van Geert Wilders vergeleken met die van IS. Volgens Al-Hoessein delen Wilders en andere populisten met IS een hang naar een mythisch verleden, „waarin volkeren, verenigd door etniciteit en religie, zich vestigden op zonverlichte velden, meesters van hun lot, gevrijwaard van misdaad, vreemde invloeden en oorlog”. Een dergelijk verleden, aldus Al-Hoessein, is altijd een mythe, de advocaten ervan handelaars in illusies.

„Ik ben een moslim”, zei Al-Hoessein, die een Arabische vader en een Europese moeder heeft, „en ik ben boos. Boos vanwege de leugens, halve waarheden, manipulaties en het angst zaaien van de heer Wilders.” De mensenrechtenchef sprak maandag bij de oprichting van de Peace, Justice and Security Foundation in Den Haag. Hij kreeg na afloop een staande ovatie. Hij richtte zich in zijn verklaring ook tot andere Westerse populisten, van wie de meesten het goed doen in de peilingen. Hij noemde onder meer Donald Trump in de VS, Viktor Orbán in Hongarije, Marine Le Pen in Frankrijk en Nigel Farage in het Verenigd Koninkrijk.

De handelingen van IS zijn monstrueus en niet te vergelijken met die van Westerse demagogen, zei Al-Hoessein. Maar „In hun gebruik van halve waarheden en over-simplificatie, gebruikt IS propaganda-technieken die lijken op die van populisten.”

Al-Hoessein noemde zichzelf, als moslim met een blanke huid en als verdediger van de rechten van andersdenkenden, asielzoekers en minderheden, „de nachtmerrie” voor demagogen. Hij refereerde aan zijn tijd als vredeshandhaver tijdens de oorlogen op de Balkan in de jaren negentig. „Wrede en verwoestende oorlogen die voortvloeiden uit dezelfde werkplaats van bedrog, vooroordeel en etnisch nationalisme.”

„Wat een idioot”, twitterde Wilders in een reactie. „De VN zijn grotesk. Laten we die bureaucraten afdanken.”