KLM en FNV bereiken akkoord over cao grondpersoneel

Er zullen minder flexwerkers worden ingezet en ouderendagen worden voorlopig niet afgeschaft.

Vakbond FNV bereikte dinsdag een cao-akkoord met KLM.
Vakbond FNV bereikte dinsdag een cao-akkoord met KLM. Foto: Marco de Swart / ANP

Vakbond FNV en luchtvaartmaatschappij KLM hebben een akkoord bereikt over een betere cao voor het KLM-grondpersoneel op Schiphol. Dat heeft FNV dinsdag bekendgemaakt in een persconferentie op Schiphol.

In het akkoord is onder meer afgesproken dat er minder flexwerkers worden ingezet en dat ouderendagen voorlopig niet worden afgeschaft. Dat waren twee belangrijke eisen van FNV. Nieuwe acties van het KLM-grondpersoneel zijn hiermee van de baan.

Maandag verliep de door de rechter aangewezen periode waarin FNV geen stakingen mocht uitroepen. Op 11 augustus oordeelde de rechter dat vanwege de vakantiedrukte en terreurdreiging het “maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk” was het stakingsrecht te beperken. Hierop voerde het KLM-personeel de afgelopen weken ‘stiptheidsacties’ uit. Verwacht werd dat deze week nieuwe stakingen zouden worden aangekondigd.

KLM: tevreden met resultaat

In een reactie op het akkoord laat Aart Slagt, directeur personeelszaken van KLM, weten blij te zijn voor alle grondmedewerkers:

“In dit voorstel staat dat alle grondmedewerkers onder andere een verbeterde winstdelingsregeling krijgen met in 2016 een gegarandeerde uitkering van 1600 euro en in 2017 een gegarandeerde eenmalige uitkering van 1%. Per 2018 volgt een structurele loonsverhoging van 1%. Daarbovenop verlengt KLM de werkgelegenheidsafspraak uit de huidige cao.”

FNV: eindelijk een doorbraak

FNV-bestuurder Jan van den Brink zegt blij te zijn met het stoppen van de ‘race naar de bodem’:

“De bezuinigingen op de personeelskosten door KLM worden tot stilstand gebracht. We gaan samen optrekken in de richting van Schiphol, Den Haag en Europa om te pleiten voor eerlijke concurrentie in de luchtvaart. KLM zegt toe geen werkzaamheden meer uit te besteden. In plaats van meer en meer uitzendkrachten in te zetten, krijgen nu 200 uitzendkrachten een echte baan bij KLM.”

Volgens FNV is KLM nu met een “nadrukkelijk beter cao-bod gekomen”: een ‘bodem’ van 50 euro in loonsverhoging, meer uitzendkrachten in vaste dienst en het behoud van ouderendagen tot 2023.

Het cao-akkoord tussen KLM en FNV is onder voorbehoud van de goedkeuring door de leden.