klimaatakkoord Parijs

Polen eist garanties voor nieuwe kolencentrales in ruil voor ratificatie

Polen ratificeert het klimaatverdrag alleen als de EU financiële garanties geeft voor de bouw van nieuwe kolencentrales in het land. Dat meldt persbureau Bloomberg. Kolen blijven „nog vele jaren” de belangrijkste bron van energie voor Polen, aldus de regering, en kolencentrales zullen zorgen voor veel banen. Maar het druist in tegen het beleid van de Europese Investeringsbank om in nieuwe kolencentrales te investeren. Polen leunt voor zijn elektriciteitsvoorziening voor zo’n 90 procent op kolencentrales. De EU kan het klimaatakkoord, dat in december in Parijs werd overgeengekomen, alleen goedkeuren als alle lidstaten meedoen. China en de VS ratificeerden het verdrag afgelopen week al wel. (NRC)