Klimaat, belastingontwijking en ongelijkheid speerpunten GroenLinks

Het ambitieuze klimaatbeleid moet ertoe leiden dat Nederland in 2050 alleen nog maar schone energie gebruikt.

Fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens de bekendmaking van het verkiezingsprogramma van GroenLinks.
Fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens de bekendmaking van het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Foto Remko de Waal / ANP

Een ambitieus klimaatbeleid, het stoppen van belastingontwijking door grote bedrijven en het bestrijden van de bestaande kansenongelijkheid. Dat zijn de hoofdpunten van het verkiezingsprogramma van GroenLinks dat dinsdagavond door leider Jesse Klaver in de Amsterdamse Melkweg is gepresenteerd. Voor GroenLinks vormt de presentatie de start van de campagne richting de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart volgend jaar.

Bekijk de presentatie terug (de tekst gaat verder onder de video):

Het klimaatbeleid moet ertoe leiden dat Nederland in 2050 alleen nog maar schone energie gebruikt. Voor de kortere termijn: in de komende kabinetsperiode worden de kolencentrales en de kerncentrale in Borssele gesloten. Een jaarlijkse energiebesparing van 2 tot 3 procent moet onder meer bereikt worden door de invoering van een CO2-heffing.

Om belastingontwijking te bestrijden pleit GroenLinks ervoor multinationals te verplichten openbaar te maken hoeveel winstbelasting per land zij betalen. Jesse Klaver noemde de belastingontwijking door bedrijven als Starbucks en Google eerder “een van de grootste problemen van deze tijd”.

Piketty-belasting

Een nieuw sociaal akkoord moet de inkomensongelijkheid bestrijden. Terwijl topinkomens zwaarder worden belast, moet de belastingdruk op lage en op midden-inkomens naar beneden. Verder stelt GroenLinks een Piketty-belasting voor – genoemd naar de linkse Franse econoom die onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van vermogens. Dat moet een progressieve belasting worden op basis van echt behaald rendement. Nu gaat de fiscus nog uit van een fictief rendement van 4 procent. Verder zou er een eind moeten komen aan het fiscaal aftrekbaar maken van schulden voor bedrijven.

GroenLinks verzet zich tegen de gedachte grenzen voor vluchtelingen te sluiten. Volgens de partij hebben deze mensen recht op een toekomstperspectief. “De opvang moet fatsoenlijk zijn en als een asielverzoek wordt afgewezen is de terugkeer veilig en met kans op een nieuw bestaan”. Kinderen die geworteld zijn in Nederland mogen volgens de partij niet worden uitgezet.

Tweejarige brugklas

Al eerder was in het nieuws gekomen dat GroenLinks het eigen risico in de gezondheidszorg wil afschaffen. Ook PVV, SP en 50Plus pleitten daar in hun programma voor. Volgens Klaver leidt het eigen risico ertoe dat mensen zorg mijden uit angst voor de kosten. De afschaffing kost naar verwachting 3,7 miljard euro.

Vorige week besloot de partij om enkele punten uit het verkiezingsprogramma al eerder naar buiten te brengen. Zo werd al bekend dat de partij pleit voor een ‘tweejarige brugklas’, zodat middelbare scholieren pas na het tweede jaar de definitieve keuze maken voor het te volgen onderwijsniveau voor, vmbo, havo of vwo.