Kabinet stopt ontwikkelingshulp Mozambique na fraude

In mei werd de hulp al opgeschort nadat bleek dat Mozambique leningen ter waarde van 1,4 miljard dollar had verzwegen.

Tonijnboten zijn de spil in een fraudezaak die het land financieel doet wankelen. Foto’s Jeffrey Barbee en Reuters

Het kabinet zal dit jaar geen directe ontwikkelingshulp meer geven aan de Mozambikaanse overheid. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een bedrag van 10,2 miljoen euro dat nu wordt geschrapt. Ruim de helft daarvan, 5,2 miljoen euro, zal uiteindelijk toch de Mozambikanen bereiken via andere hulpprogramma’s, zodat de bevolking zo min mogelijk de gevolgen ondervindt van het kabinetsbesluit, aldus Ploumen.

Het grootste deel, 4 miljoen euro, gaat via Population Services International naar 120 klinieken voor gezinsplanning. De overige 1,2 miljoen euro gaat naar een ontwikkelingsprogramma voor moderne landbouwtechnieken.

1,4 miljard verzwegen

Op 30 mei besloot het kabinet al de steun op te schorten nadat bekend werd dat de Mozambikaanse overheid twee leningen ter waarde van 1,4 miljard dollar had verzwegen. NRC schreef toen over het Amsterdamse trustkantoor TMF, dat een schakel bleek in een miljoenenlening. Van de 850 miljoen dollar die via een door TMF beheerde brievenbusfirma werd geleend hebben leden van de regeringspartij later honderden miljoenen verduisterd. De Nederlandsche Bank doet onderzoek naar het Amsterdamse trustkantoor.

Lees ook: Miljoenenroof Mozambique liep deels via Amsterdam

Nu wordt de hulp definitief stopgezet voor 2016. De stappen die Mozambique heeft gezet richting financieel herstel acht het kabinet niet voldoende. Zo is de regering nog niet akkoord gegaan met een internationaal onderzoek naar de financiën van het land.

Ploumen wijst in haar brief wel op enkele goede maatregelen die Mozambique heeft genomen. Zo wist het land al de overheidsuitgaven terug te brengen met 10 procent. Ook is vorige week een gouverneur van de Centrale Bank vervangen. President Filipe Nyusi brengt binnenkort een bezoek aan de Verenigde Staten en zal dan ook met het IMF om tafel gaan zitten.

    • Menno Sedee