Italië rolt internationaal mensensmokkelnetwerk op

De Italiaanse autoriteiten hebben 21 personen gearresteerd.

Een Nederlandse marechaussee zoekt met een spiegel onder een vrachtwagen aan de Belgische grens naar verstopte migranten. FOTO Flip Franssen/HH

De Italiaanse politie heeft een internationaal smokkelnetwerk opgerold dat vluchtelingen van de Balkan naar West-Europa vervoerde. Volgens Reuters hebben de autoriteiten in Italië 21 personen opgepakt in Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Het netwerk heeft sinds 2014 meer dan tweehonderd migranten gesmokkeld van Oost- naar West-Europa. Via Hongarije of Italië werden de vluchtelingen doorgesluisd naar Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk. Voor deze reis vroegen de smokkelaars volgens de Italiaanse politie, die samenwerkte met de Europese onderzoekseenheid Eurojust, minstens 500 euro per vluchteling.

Como

De meeste van de gearresteerde verdachten zijn afkomstig uit Syrië, anderen komen uit Egypte, Libanon en Tunesië. Ze woonden rond de Italiaanse stad Como. Naast bezittingen zijn forse geldbedragen in beslag genomen, meldt ANP. De autoriteiten kwamen het netwerk in september vorig jaar op het spoor. Een Italiaanse man werd toen in Hongarije aangehouden terwijl hij een voertuig bestuurde met daarin illegale migranten.

De zogenoemde Balkan-route die deze smokkelaars gebruikten wordt sinds dit jaar een stuk minder vaak gebruikt. Nadat de Europese Unie en Turkije een overeenkomst aangingen om het aantal illegale boottochten van Turkije naar Griekenland te verminderen, namen smokkelaars deze route minder. De illegale boottochten van Libië naar Italië gaan echter in hetzelfde tempo door als voorheen, meldt Reuters.

    • Guus Ritzen