Israël en Palestijnen gaan in Nederland om tafel

Nederland organiseert ‘expert meetings’ tussen Israël en Palestijnen om economische samenwerking te bevorderen.

Premier Rutte (rechts) dinsdagmiddag bij het Catshuis met zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu.
Premier Rutte (rechts) dinsdagmiddag bij het Catshuis met zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederland gaat zogeheten ‘expert meetings’ organiseren tussen Israëlische en Palestijnse deskundigen in de hoop zo economische samenwerking te bevorderen.
De bedoeling is dat de eerste bijeenkomsten nog dit jaar in Nederland zullen plaatsvinden. Dat hebben premier Rutte en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu dinsdag afgesproken in Den Haag, waar Netanyahu is voor een tweedaags bezoek.

In de aanloop naar het bezoek heeft Rutte ook contact gehad met de Palestijse leider Abbas over het Nederlandse aanbod. De gedachte achter de meetings is om op economisch terrein een zodanig klimaat te scheppen dat ook de politieke relaties verbeteren, wat weer ten goede kan komen aan het vredesproces. Samenwerking wordt gezocht op het terrein van water, energie en afvalverwerking. Verder gaan Nederlandse experts ter plekke onderzoeken hoe de handel in en uit Gaza bevorderd kan worden.

Netanyahu: Israël verdedigt Europese waarden

Netanyahu zei na zijn gesprek met Rutte dat Israël bereid is om Europa alle mogelijke manieren te helpen in de strijd tegen het islamitisch terrorisme. “Wij willen onze ervaringen met jullie delen”. Volgens Netanyahu “verdedigt Israël onze gemeenschappelijke waarden”.

Lees ook: Netanyahu bezoekt een van zijn grootste vrienden, een achtergrondverhaal over de verhoudingen tussen Israël en Nederland door de jaren heen.

Rutte ging niet concreet in op het aanbod van “zijn goede vriend” Netanyahu op het gebied van de terreurbestrijding. Hij zei wel dat hij de relatie met Israël wil verdiepen, maar riep de Israëlische premier ook op te stoppen met de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Deze nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht en vormen een groot obstakel voor de totstandkoming van de tweestatenoplossing.

Na zijn bezoek aan Rutte ging Netanyahu nog op audiëntie bij koning Willem-Alexander. Woensdag spreekt hij onder anderen met leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.