Interview Marcel Canoy, gezondheidseconoom

‘Het is juist de bedoeling dat mensen kritischer gaan nadenken over hun gang naar de dokter’

Het eigen risico moet ervoor zorgen dat mensen niet te gemakkelijk naar de dokter gaan. Maar is eigenlijk bekend hoeveel mensen zich laten afschrikken door het eigen risico?

„Vorig jaar kwam VGZ met een onderzoek waaruit zou blijken dat het eigen risico naar beneden moet omdat te veel mensen zorg mijden. Maar dat was een kort-door-de-bocht onderzoek gebaseerd op telefonische interviews, en bovendien bleek dat het vaak ging om mensen die de huisarts meden. Terwijl die juist niet onder het eigen risico valt. Er zijn ook nog andere onderzoeken geweest

Welk effect heeft het eigen risico in de praktijk?

Mensen gaan nadenken over of het wel nodig is om zorg te gebruiken. In een hele hoop gevallen leidt dat tot het besluit dat het niet nodig is. Als er geen goede rem is op de productie, leidt dat tot een gigantische stijging. Hoe vervelend die rem ook gevonden wordt, ergens moet die er zijn. Anders gaan we de helft van ons bbp aan zorg uitgeven.

Het eigen risico moet er dus toe leiden dat mensen minder zorg gebruiken. Wordt dat niet problematisch?

Er bestaat een verschil tussen mensen die ten onrechte geen zorg gebruiken, dit noemen we zorgmijders, en mensen die het zelf oplossen. Dat laatste noemen we zelfzorg, en dat is helemaal niet erg: het is juist de bedoeling dat mensen kritischer gaan nadenken over hun zorggebruik. Het eerste is een ander verhaal. Wanneer een huisarts zegt: ik vertrouw dat vocht in je knie niet, je moet een foto laten maken, dan is het niet de bedoeling dat de patiënt weigert omdat zo’n foto hem zelf geld kost. .