In de rij voor de laatste eer

Foto Marco Longari/AFP

Inwoners van Libreville, de hoofdstad van Gabon, betuigen hun laatste eer aan de slachtoffers die vielen bij aanhoudende rellen na de presidentsverkiezingen van 27 augustus. Bij het hoofdkwartier van oppositieleider Jean Ping is een gedenkplaats ingericht. Aanhangers van Ping betwistten de voorbije dagen de claim van president Ali Bongo dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. Ze staken onder andere het parlement in brand. Daarop werd het partijkantoor van Ping bestormd door de presidentiële garde. Bij het geweld zouden minstens zes doden zijn gevallen.

Een waarnemingsmissie van de Europese Unie, die de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen heeft geanalyseerd, sprak dinsdag van „een duidelijke afwijking” in de uitslag. Er zijn volgens de waarnemers fouten gemaakt bij het tellen van het aantal niet-stemmers en blanco stemmen. Hierdoor werd ten onrechte een opkomst van 99,93 procent gemeten.

President Bongo en zijn familie hebben sinds vijftig jaar de macht in handen in het olierijke Gabon. In 2009 volgde Bongo zijn vader Omar Bongo op die het land sinds 1967 regeerde.