Holleeder mag schikkingsovereenkomst van zus Sonja niet inzien

De schikking betekende het einde van het onderzoek naar de erfenis van haar doodgeschoten partner en Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder uit juni.
Rechtbanktekening van Willem Holleeder uit juni. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

Willem Holleeder krijgt geen inzage in een schikkingsovereenkomst die zijn zus Sonja sloot met het Openbaar Ministerie. De schikking betekende het einde van een langdurig onderzoek naar de erfenis van Heinekenontvoerder Cor van Hout, de partner van Sonja Holleeder die in 2003 werd doodgeschoten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdagmiddag besloten.

Volgens de advocaten van Holleeder is de financiële afwikkeling van die zaak van belang om de betrouwbaarheid van de getuigenis van Sonja Holleeder te toetsen. Daarom wilde de verdediging van Holleeder inzage in het stuk. De rechtbank is het daar niet mee eens. De rechtbank ziet ook geen aanleiding om Sonja Holleeder te dwingen vragen te beantwoorden over dit onderzoek, dat de codenaam Goudsnip meekreeg.

Verschoningsrecht

Volgens de rechtbank mag Sonja Holleeder zich als getuige beroepen op haar verschoningsrecht. Volgens de advocaten van Holleeder is dit niet zo omdat ze de zaak heeft geschikt en inmiddels geen verdachte meer is. De rechtbank is het niet eens met deze stelling. Saillant detail: Willem Holleeder moest vandaag getuigen in het grote liquidatieproces en beriep zich daarbij - volgens het Amsterdamse hof terecht - op zijn verschoningsrecht. Holleeder verklaarde alleen maar vragen over zijn eigen zaak te beantwoorden.

De vraag is nu hoe het verder gaat met de verhoren van Sonja Holleeder en haar zus Astrid. De rechtbank stelt dinsdag dat op korte termijn duidelijk wordt of het Openbaar Ministerie kan garanderen dat Sonja Holleeder niet zal worden vervolgd voor kwesties die aan het licht kunnen komen bij het getuigenverhoor in de zaak van haar broer.

Als die garanties er niet komen, en Sonja Holleeder zich blijft beroepen op haar verschoningsrecht, zullen de advocaten van Holleeder het getuigenverhoor mogelijk staken. Vorige week stelden ze dat de vragen die Sonja weigert te beantwoorden van groot belang zijn voor het vaststellen van haar betrouwbaarheid. Als dat niet kan, zo suggereerden Holleeders advocaten, dan heeft een verder verhoor weinig zin.