‘Gülenschool’ Witte Tulp dreigt met rechtszaak

De school dreigt met een schadeclaim van 45.000 euro als zes Turkse ouders niet stoppen met een campagne om leerlingen van de school te krijgen.

Exterieur van basisschool de Witte Tulp.
Exterieur van basisschool de Witte Tulp. Foto: Bas Czerwinski / ANP

De Amsterdamse basisschool De Witte Tulp stapt naar de rechter als zes Turkse ouders niet ophouden met “het verspreiden van onjuistheden, smaad, laster en bedreigingen”. Er zal een schadeclaim van 45.000 euro worden geëist, zo zegt bestuursvoorzitter Tuncay Catak tegen persbureau ANP.

Volgens de basisschool hebben 140 van de 380 leerlingen de school verlaten door het groepje ouders; volgens hen heeft De Witte Tulp banden met de Turkse spiritueel leider Fehtullah Gülen. De Turkse president Erdogan beweert dat Gülen en diens Hizmetbeweging achter de mislukte couppoging van 15 juli zat. In Turkije zijn sindsdien tienduizenden vermeende Hizmetvolgers opgepakt of ontslagen. Ook in Nederland leidde dit tot spanningen binnen de Turkse gemeenschap.

Voorzitter Catak zegt daarover tegen ANP:

“Ze zeggen dat we een terroristische organisatie zijn en ouders die hun kind wel naar onze school laten gaan, worden beschouwd als landverraders”

Whatsappgroep en commissie

Het bestuur van de Witte Tulp beweert dat de ouders een commissie hebben opgericht en via een Whatsappgroep anderen opgeroepen hun kind van school te halen. Er zouden zo’n twintig ouders worden bedreigd nadat die in de groep hadden aangegeven niet weg te willen.

Ook zijn er camerabeelden van een onbekende man met een capuchon op die kinderen aanspreekt op het schoolplein. De kinderen vertelden later aan hun juf dat de man ze wilde “bevrijden van de Gülenschool”.

Lees ook: Wat doet de Nederlandse Gülenbeweging eigenlijk?

Angst voor heksenjacht

Binnen de Turkse gemeenschap heerst verdeeldheid over de ontwikkelingen na de staatsgreep in Turkije. Eind juli deed de Nederlandse tak van de Gülenbeweging een oproep aan scholengemeenschappen, waarin ze wordt geadviseerd om zich voor te bereiden op een mogelijke ‘heksenjacht’. Eind augustus werd er een lijst gepubliceerd met namen van vermeende Nederlandse Gülenisten.

Afgelopen maandag werd de eerste arrestatie verricht die verband houdt met de spanningen in de Turkse gemeenschap. Het gaat om een 47-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van opruiing, bedreiging en vernieling. De Rotterdamse politie verwacht dat het niet bij deze ene arrestatie blijft.

Verontwaardiging in Den Haag

Eind augustus sprak premier Rutte met de Turkse president Erdogan over de kwestie. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken besprak die ook met zijn Turkse collega. In politiek Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd op de spanningen.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar. https://t.co/E0LLxResCp