EU-ombudsvrouw eist opheldering over stap Barroso naar zakenbank

De benoeming van Barroso bij Goldman Sachs leidde voor de zomer al voor veel verontwaardiging.

José Manuel Barroso op archiefbeeld.
José Manuel Barroso op archiefbeeld. Foto Olivier Matthys / ANP

De Europese Ombudsvrouw, Emily O’Reilly, eist opheldering over de nieuwe baan van oud-Commissievoorzitter José Manuel Barroso bij zakenbank Goldman Sachs. Ze vindt dat de Commissie een duidelijker standpunt moet innemen over die benoeming, die voor de zomer al tot verontwaardiging leidde.

In een dinsdag gepubliceerde brief aan de huidige Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker, schrijft O’Reilly dat ze vóór 14 oktober helderheid verwacht over de kwestie. Het officiële standpunt van de Commissie tot nu toe is dat Barroso zich aan de officiële ‘afkoelingsperiode’ van achttien maanden heeft gehouden en dat er dus weinig ingebracht kan worden tegen zijn in juli aangekondigde overstap.

Voor O’Reilly is dat onacceptabel, temeer daar oud-bewindslieden ook na deze periode worden geacht zich volgens de gedragscode ‘integer en discreet’ te gedragen. Volgens haar is de in de code gehanteerde grens ook arbitrair:

“Dat er achttien maanden of meer voorbij zijn, betekent niet dat sommige zaken zomaar ophouden problematisch te zijn.”

Duidelijkheid

Barroso was tien jaar lang voorzitter, van 2004 tot 2014, en gaat Goldman Sachs nu advies geven over Brexit, het Britse besluit uit de EU te stappen. O’Reilly vindt dat burgers het recht hebben te weten of en hoe Barroso in contact gaat komen met oud-collega’s, die nu met Londen moeten onderhandelen.

Bovendien is het volgens O’Reilly in het belang van de Commissie zelf duidelijk te zijn, juist nu de EU en Europese politiek zich voor grote crises gesteld zien, bijvoorbeeld rondom vluchtelingen en terreur. „In een tijd waarin […] het vertrouwen van burgers in regeringen en publieke administraties ernstig is geschaad, kan geen institutie het zich veroorloven om dat vertrouwen verder aan te tasten.”

Financiële crisis

Goldman Sachs speelde een cruciale rol in de in 2007 losgebarsten financiële crisis, toen Barroso al voorzitter was. De bank hielp Athene bij het verbergen van de (te grote) Griekse schuldenlast. De Franse president Hollande noemde Barroso’s benoeming „moreel onacceptabel” en een door EU-ambtenaren begonnen petitie is ruim 120.000 keer ondertekend.

In een interview in juli met de Belgische krant Le Soir zei Juncker dat Barroso de regels heeft gevolgd “maar iedereen moet zijn werkgever goed kiezen”. De Commissie heeft een ethische commissie, die op ad-hocbasis samen kan komen. O’Reilly wil onder meer van Juncker weten of hier in het geval van Barroso een beroep op is gedaan. De Ombudsvrouw vindt ook dat de gedragscode, die door de Commissie zelf dinsdag nog als een van de scherpste ter wereld werd bestempeld, moet worden aangescherpt.