Eigen risico zorg blijft komend jaar gelijk

Het eigen risico zal in 2017, net als dit jaar, 385 euro bedragen, melden Haagse bronnen aan NRC.

Behandelkamer van een huisartsenpraktijk in Delft.
Behandelkamer van een huisartsenpraktijk in Delft. Foto Roel Visser/ANP

Het eigen risico in de zorg zal komend jaar, net als in 2016, 385 euro bedragen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC, na een eerder bericht van De Telegraaf daarover. Het is voor het eerst in jaren dat het eigen risico niet stijgt.

Vier jaar terug werd het bedrag nog verhoogd van van 220 euro in 2012 naar 350 euro in 2013. Daarna steeg het eigen risico steeds met ongeveer tien euro per jaar. De reden dat het nu niet tot een stijging komt, is volgens de krant dat de kosten in de zorg momenteel onder controle zijn.

Het eigen risico is het bedrag dat een verzekerde eerst zelf moet betalen aan zijn verzekeraar voordat hij recht heeft op een vergoeding vanuit de basisverzekering. De overheid stelt jaarlijks de hoogte ervan vast.

Diverse partijen willen eigen risico afschaffen

Maandag werd bekend dat verschillende politieke partijen het eigen risico in de zorg willen afschaffen. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver pleitte daarvoor in een interview met het Algemeen Dagblad. Ook de SP en PVV zien wel wat in een dergelijke stap.

De partijen zijn van mening dat mensen de noodzakelijke zorg mijden uit angst voor hoge kosten. Aan de eventuele afschaffing van het eigen risico hangt een prijskaartje van 3,7 miljard euro. Dat bedrag zou volgens GroenLinks moeten worden opgebracht via belastingverhoging en de aanpak van belastingontwijking.

Zorg wordt volgens onderzoeksbureau Ipsos het belangrijkste thema bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar.

Lees hier meer: Kiezers trekken met nul eigen risico