Een inkijkje in het alledaagse leven in de Gazastrook

Op de website van Team Gaza krijg je een idee hoe het is om in de Gazastrook te wonen.

Screenshot site Team Gaza,
Screenshot site Team Gaza, Website: Digital Natives.

Het was even schrikken voor filmmaker Frederick Mansell, toen hij met zijn collega Laurens Samsom voor het eerst in de Gazastrook kwam. De grote, akelige hekken waar je doorheen moet als je het gebied in wil. Pasjes laten zien. Douanes die alles doorlichten. En nóg een controle. En aan het uiteinde stond een man in legerkleding, een dikke zwarte baard en een kalasjnikov in de aanslag. Hij was van Hamas. De man keek Mansell en Samsom streng aan en vroeg: “Barcelona of Real Madrid?”

Mansell wil maar zeggen: zoveel verschillen ze daar niet van ons West-Europeanen. Net als wij zijn het mensen die van voetbal houden. Het is een thema dat hij samen met Samsom verkent in de documentaire Team Gaza, die maandag in première ging op NPO2, en op de interactieve website die gelijktijdig gelanceerd werd. In de film volgen ze een jaar lang vier leden van een voetbalteam in de Gazastrook. De voetballers vormen een vehikel waarmee de filmmakers een inkijk geven in het alledaagse leven in het door oorlog geteisterde gebied.

Gebombardeerd huis

Zo maken we kennis met Usama, de religieuze leider van voetbalteam Beach Camp, een vluchtelingenkamp. Zijn huis is tijdens de oorlog gebombardeerd. Hij wil een nieuw huis voor zijn familie. En we ontmoeten Nehru, die een Zweeds paspoort heeft en de Gazastrook wil ontvluchten. Samen met de documentaire lanceerden Mansell en Samsom een uitgebreide, mooi vormgegeven site.

Tekst gaat verder na tweet.

De site gaat verder waar de documentaire stopt. Je kunt er niet vier Gazanen volgen, maar zes. Samen met hen loop je als het ware door de kapotgeschoten wijken, ze vertellen over de buurt waar ze wonen, het leven dat ze leiden en wat hun dromen zijn. Klik je bijvoorbeeld op Ahmed, dan loop je met hem mee over de levendige fruit- en groentemarkt van Beach Camp, waar hij woont. In je scherm verschijnt een info-teken. Klik je daarop, dan stopt de documentaire en krijg je historische achtergrond over de markt en de locatie.

“Op de website konden we zoveel meer informatie kwijt die we niet in de film konden stoppen”, zegt Mansell. “We konden geen documentaire van drie en een half uur maken, dus moesten sommige dingen eruit.” Zo is er op de website een interactieve kaart, waarop je precies kan volgen waar de personages in de film zich bewegen. Mansell:

“Ook is er de mogelijkheid vragen te stellen aan een van de personages. Wij modereren die vragen, en de leukste maken wij een video-antwoord van. Het leek ons te gek dat mensen van over de hele wereld met hen in contact konden komen.”

Zelf heeft Mansell de première van zijn film maandag gewoon op de bank gekeken, samen met Samsom en hun partners. “Net kreeg ik een berichtje door van mijn contactpersoon in Gaza. Nehru, die 18 is, vertelde dat een aantal Nederlandse meisjes met hem in contact probeerde te komen. Voor hem is dat uniek. Op het internet heeft hij zelf altijd mensen uit het Westen bekeken. Nu wordt hij zelf bekeken.”

En, wat antwoordde hij eigenlijk op de vraag van het bebaarde Hamas-lid? Barcelona of Madrid? “Fiorentina”, zegt Mansell. “Dat is veilig, en nog waar ook.”

Klik hier om op de website van Team Gaza te komen.

Op de website staat ook een quiz: Wie ben jij in Gaza?