Dieren trekken klanten

Deze zomer werd bekend dat Amazon nog meer fysieke boekhandels gaat openen. De internetgigant baarde eind vorig jaar opzien door in de Amerikaanse stad Seattle haar eerste ‘bricks and mortar’-boekhandel te openen. De komende tijd komen er nog drie bij.

Fysieke boekhandels hebben een aantal dingen voor op online concurrenten zoals verkopers die advies geven of dat je er door een boek kunt bladeren. Met de blogpost The Furry Faces of Bookselling: Bookstore Pets benadrukte de American Booksellers Association, een organisatie voor onafhankelijke Amerikaanse boekhandelaren, nog een voordeel: je kunt in een winkel dieren houden.

In het stukje op bookweb.org bespreekt de organisatie bekende Amerikaanse boekwinkeldieren en roept ze boekhandelaren op om foto’s en ervaringen te delen. Katten, honden, cavia’s, kippen en wezels: het blijken klantentrekkers volgens de geïnterviewden. Toeristen wandelen binnen omdat ze hun eigen huisdier missen, vult een collega uit Savannah, Georgia aan. „Bovendien geven ze de winkel warmte.” Volgens een collega met hond in de winkel beginnen „klanten sneller beginnen te praten”. Ook Christine Burke van ‘mystery bookstore’ Clues Unlimited in Arizona stelt dat haar huisdier klanten lokt. „Mensen doen liever wat extra moeite hierheen te komen, dan dat ze iets op Amazon bestellen.”

    • Roderick Nieuwenhuis