De meest bizarre schepsels op onze planeet

Het Amerikaanse tijdschrift WIRED verzamelt al drie jaar absurde dieren. Vaak zijn ze angstaanjagend, soms juist knuffelbaar.

WIRED

Kwallen die discolicht afgeven, een inktvis die in zijn oog gestoken lijkt en een salamander zo groot als een mens. Welk bizar schepsel is niet langsgekomen in Absurd Creature of the Week. De populaire internetrubriek van het Amerikaanse blad WIRED bestaat drie jaar.

Wekelijks beschrijft WIRED-wetenschapsredacteur Matt Simon de meest uiteenlopende dieren. De artikelen en video’s vinden gretig aftrek bij lezers die zich even willen verbazen over het dierenrijk. De meeste schepsels die besproken worden, zijn niet erg knuffelbaar. Zo is er deze zeespin, die officieel geen echte spin is.

Simon stelt spinnenhaters niet echt gerust: zeespinnen komen over bijna de hele wereld in oceanen voor en er zijn dan meer dan duizend soorten. Het lichaam van de zeespin is, in vergelijking met zijn poten, enorm klein. Zo klein zelfs dat de darmen en genitaliën van het beestje deels in de poten zitten.

Enger nog is de Japanse reuzenhoornaar, ‘s werelds grootste horzel. Zelfs mensen zijn in het verleden bezweken aan de krachtige steken van het insect. Vooral voor honingbijen vormt het dier een probleem. Volgens Simon kunnen de horzels, als ze samenwerken, binnen enkele uren een kolonie van 30.000 bijen wegvagen.

Schattig zijn de dieren uit de serie soms ook. Zoals deze primaat. Simon denkt zeker te weten dat dit beest de inspiratiebron is geweest voor Star Wars-karakter Yoda.

Het aapje met de grote ogen en lange vingers heeft volgens Simon een permanente ‘Oh nee, ik heb de oven aan laten staan’-blik op het gezicht. Het dier kan z’n hoofd draaien zoals uilen dat kunnen en ultrasoundgeluid maken. Het is de enige primaat die exclusief op een vleesdieet leeft.

Schattig?

Soms is het niet helemaal duidelijk of een dier aandoenlijk, of juist afstotelijk is. Dat is het geval bij dit ‘watervarkentje’:

In het Nederlands heet het beestje de scotoplanes, het is een geslacht van zeekomkommers. Het leeft diep op de oceaanboden: tussen drie en vijf kilometer in het water. Daar scharrelt het over de bodem en eet bijna alles wat het tegenkomt. Een levende stofzuiger, zo omschrijft Simon het schepsel.

Ravende kwal

Tot slot: geen discoballen nodig met ribkwallen in de buurt.

Ribkwallen hebben geen brein, maar wel weer een zenuwstelsel. De glanzende trilharen laten verschillende kleuren zien als wit licht op de schepsels komt. De kwallen, die tussen enkele centimeters en twee meter lang kunnen worden, drijven in de oceaan omdat ze niet tegen stromingen in kunnen zwemmen.

Bekijk drie jaar aan bijzondere dieren bij WIRED: Absurd Creatures of the Week