Concurrent Van Praag trekt zich terug als kandidaat UEFA-voorzitter

Van Praag heeft nu nog één concurrent over in de strijd om de leiding van de Europese voetbalbond.

Angel Maria Villar in juli op een persconferentie.
Angel Maria Villar in juli op een persconferentie. Foto Javier Soriano / AFP

De Spaanse vicevoorzitter van de UEFA, Angel Maria Villar, trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese voetbalbond. Dat heeft hij op de website van de Spaanse voetbalbond RFEF, waar Villar voorzitter van is, bekendgemaakt. De enige concurrent van KNVB-voorzitter Michael van Praag is nu nog de Sloveen Aleksander Ceferin.

De UEFA kiest op 14 september in Athene een nieuwe voorzitter. Die volgt dan Michel Platini op, die na een omkoopaffaire vertrok.

Spaans voetbal eerst

Villar trekt zich terug als voorzitterskandidaat nadat “veel vertegenwoordigers van het Spaanse voetbal” hem hadden gevraagd zich te concentreren op zijn herverkiezing als voorzitter van de Spaanse voetbalbond.

De 66-jarige Villar zit al sinds 1992 in het dagelijks bestuur van de UEFA en is sinds 2000 vicevoorzitter. Villar nam na vertrek van Platini de voorzitterstaken waar.

Ceferin lijkt favoriet

De Sloveense kandidaat Aleksander Ceferin lijkt de favoriet te zijn bij de voetbalbonden. Vrijwel alle Oost-Europese en Scandinavische landen steunen hem, evenals Frankrijk en Ierland. Ook Duitsland en Rusland hebben onlangs laten weten voor Ceferin te gaan stemmen.

In totaal zullen 55 bij de UEFA aangesloten landen stemmen over een nieuwe voorzitter.

‘Ceferin speelt vals’

Dinsdag reageerde Van Praag nog geschokt op een bericht in een Noors voetbaltijdschrift dat Ceferin vals zou hebben gespeeld in de race om het voorzitterschap. Hij twitterde:

“Als het waar is, dan zijn we terug bij de oude manier van werken in het voetbal. Dit is precies waarin ik verandering wil brengen. We hebben een oprechte leider in het voetbal nodig, iemand op wie je kunt vertrouwen en geen op macht beluste politicus.”

Volgens het voetbalblad, Josimar, zou Ceferin steun hebben gekregen van FIFA-president Gianni Infantino. Infantino zou zijn belangrijkste adviseur hebben laten lobbyen bij Scandinavische landen om als eerste openlijk hun steun uit te spreken voor Ceferin, in ruil voor beloftes over de organisatie van het EK van 2024 of 2028.

Dinsdag verspreidde Van Praag ook een campagnevideo: