Celstraf voor slimme ‘haatadvocaat’ die toch niet slim genoeg bleek

Advocaat Anjem Choudry, jarenlang te gast in Britse praatprogramma’ s, krijgt 5,5 jaar cel wegens oproepen IS en kalifaat te steunen.

Adrian Dennis / AFP

Anjem Choudary mocht graag grof zijn en provoceren, maar hij dacht altijd juridisch slim te zijn en net binnen het toegestane te blijven. Voorbeelden? De 49-jarige in Londen geboren Choudary zei meermalen dat eens de islamitische vlag boven Downing Street zou wapperen. Hij oordeelde dat vrijheid en democratie funest waren voor Britten; de sharia was veel beter. Lee Rigby, de soldaat die in 2013 in Londen werd vermoord, zou branden in de hel.

Maar de afgelopen jaren ging hij wel degelijk de grens over. Dinsdag veroordeelde rechter Timothy Holroyde in Londen Choudary tot 5,5 jaar . Vorige maand bevond een jury hem al. Door steun te betuigen aan IS en moslims op te roepen het kalifaat in Syrië en Irak te steunen, overtrad Choudary de anti-terreurwet.

Vuurwerk en spannende tv

Jarenlang kreeg Choudary ruim baan om zijn zienswijze te verkondigen. Hij was geregeld te gast in praatprogramma’s en actualiteitenrubrieken, zoals Newsnight van de BBC waar hij als de ‘radicale haatadvocaat’ zorgde voor vuurwerk en spannende tv. Maar hij zocht ook moskeeën op en bereikte via toespraken op YouTube een groot publiek. Wellicht dat hij precies wist waar de grens lag: na een mislukte studie medicijnen, studeerde de zoon van marktlui van Pakistaanse komaf rechten. Hij was advocaat.

Hij was nauw betrokken bij Britse salafistische organisaties die inmiddels verboden zijn omdat ze, onder andere, zouden ronselen en opleiden voor terreurorganisaties in Afghanistan, Syrië en Irak. Ook zouden de twee mannen dieRigby vermoordden zijn geradicaliseerd bij organisaties waar Choudary betrokken was.

Begin juli 2014 ondertekende hij een steunbetuiging,geschreven in het Indonesisch, aan Abu Bakr al-Baghdadi om het kalifaat te stichten in Syrië en Irak. Dat document werd vanuit Indonesië online gezet. Ondanks dat weinig Britse moslims akte zullen hebben genomen van een stuk in een taal die ze niet machtig zijn, hechtte de rechter er grote waarde aan. „De timing is zeer gevoelig”, zei hij. „De verklaring was van groot belang voor veel moslims en het was een tijd waarin velen gespannen zaten te wachten op advies of het kalifaat legitiem was.” Daarna sprak Choudary goedkeurend over het kalifaat, zei hij dat ongelovigen lijfstraffen verdienden en weigerde hij de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley af te keuren.

Ondanks dat de rechter Choudary gevaarlijk vond, kreeg hij niet de maximumstraf van tien jaar, omdat niet hard bewezen kan worden dat door de opruiende toespraken van Choudary moslims naar Syrië of Irak afreisden of aanslagen in het Verenigd Koninkrijk zouden voorbereiden.

Dit is de eerste bijdrage van onze nieuwe correspondent in Londen. Volg Melle Garschagen ook op Twitter.