CDA kiest voor ervaring in Kamer en wethouders

Kandidatenlijst

Vier jaar geleden was er grote schoonmaak, nu kiest de partij voor continuïteit.

Lijsttrekker Sybrand Buma (rechts) en Mona Keijzer, de nummer twee van de lijst, in juni op het CDA-congres.
Lijsttrekker Sybrand Buma (rechts) en Mona Keijzer, de nummer twee van de lijst, in juni op het CDA-congres. Foto ANP / Alexander Schippers

Wethouder René Peters uit Oss staat op plek 3 van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Opvallend is ook de hoge plek van Kamerlid Pieter Omtzigt. In 2012 werd Omtzigt nog van de CDA-lijst geweerd, waarna hij via de regionale afdeling en voorkeurstemmen alsnog een Kamerzetel wist te bemachtigen. Nu staat hij op nummer 4.

Dinsdagochtend maakte het CDA-partijbestuur de concept-kandidatenlijst bekend. Op één staat fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, die al eerder door het CDA-congres werd aangewezen als lijsttrekker. Nummer twee is, net als bij de vorige verkiezingen, Kamerlid Mona Keijzer. De Ossche wethouder Peters is de hoogste nieuwkomer, gevolgd door de Leeuwardense wethouder Harry van der Molen op acht. Andere hoge nieuwkomers zijn het Groningse raadslid Anne Kuik (11) en de Haagse officier van justitie Chris van Dam (12).

Dertien zittende Kamerleden in top-20

Vier jaar geleden hield het CDA grote schoonmaak, het grootste deel van de Tweede Kamerfractie moest vertrekken. Nu kiest de partij voor continuïteit: alle zittende dertien Kamerleden staan in de top-20. Op nummer vijf staat justitiewoordvoerder Madeleine van Toorenburg, die de parlementaire enquete naar het Fyra-debacle leidde en begin dit jaar vergeefs poogde Tweede Kamervoorzitter te worden. Onderwijsspecialist Michel Rog, in 2012 nog op plek vijf van de lijst, staat nu op nummer veertien.

De verrassendste naam is die van voetbaltrainer Wiljan Vloet, op nummer 43. In het Brabants Dagblad zei Vloet vanmorgen geen plek in de Tweede Kamer te ambiëren. Net als vier jaar geleden staat ook Arjan Erkel, voormalig medewerker van Artsen zonder Grenzen, op de lijst. Erkel, die plek 29 kreeg, werd bekend door zijn langdurige ontvoering door Dagestaanse rebellen.

CDA in Kamer nu op historisch dieptepunt

In de Tweede Kamer heeft het CDA op dit moment 13 zetels, een historisch dieptepunt. Peilingen voorspellen een bescheiden groei, naar 15 tot 19 zetels.

Bij het CDA is traditioneel een belangrijke rol weggelegd voor regionale kandidaten. Opvallend de hoge plek van kandidaten uit het noorden van het land. In Groningen wordt de schade en onveiligheid door gaswinning hoogstwaarschijnlijk een belangrijk verkiezingsthema. Eerder zette de SP al een Groningse kandidaat op een hoge plek.

De regionale CDA-afdeling Utrecht organiseerde als enige een primary, met als inzet een plek bij de eerste dertig van de lijst. De winnaar, Sebastiaan den Bak, staat op nummer 27.

Op een congres in november wordt de CDA-lijst definitief vastgesteld.