Cadeautje! Een vakantiedag

Vakantiedagen Een overschot aan vrije dagen? Doe er iets goeds mee.

Illustratie Tomas Schats

Het klinkt misschien gek, maar je baas is blij als jij op vakantie gaat. Of eigenlijk: werkgevers houden er niet van als jouw vakantiedagen eeuwig blijven liggen.

Want door een stapeling van vakantiedagen ontstaat bij hen een financiële ‘schuld’: wie zijn dagen niet opneemt, moet ervoor betaald worden. Bedrijven zijn daarom wettelijk verplicht geld te reserveren voor opgebouwde vrije dagen, en daar hebben ze zelf natuurlijk weinig aan.

Uit onderzoek van adviesbureau Multiscope, waarvan de resultaten vorige week bekend werden, blijkt dat 62 procent van de bedrijven op dit moment met zo’n overschot aan vrije dagen zit. Uit een eerdere enquête van werkgeversvereniging AWVN werd al duidelijk dat de Nederlandse werknemer gemiddeld 14,5 vakantiedagen over had. Een kwart had zelfs meer dan 50 dagen over. In totaal waren 93 miljoen vrije dagen niet opgenomen, een post van 17 miljard euro.

Het Multiscope-onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Unicef Nederland. Wat een kinderrechtenorganisatie met vakantiedagen te maken heeft? Via het ‘geef-een-dag’-programma wil de VN-organisatie het mogelijk maken vrije dagen (of eigenlijk het geld dat daarvoor gereserveerd is) te doneren. Onder meer Schiphol (65.000 werknemers) en de gemeente Den Haag (2.500 werknemers) doen mee.

Lees ook: Goed voor 93 miljoen dagjes uit

Doe je collega een plezier

Naast vakantiedagen doneren voor het geld, kun je ze ook met collega’s delen. Dat is wettelijk mogelijk, al gebeurt het in de praktijk nog maar weinig. Werknemers bij het Rijk kunnen sinds dit voorjaar bijvoorbeeld vrijwillig bovenwettelijke verlofdagen aan collega’s geven. (Wettelijke verlofdagen mag je niet weggeven.)

Collega’s kunnen die dagen bijvoorbeeld voor mantelzorg gebruiken. Want juist mantelzorgers voelen zich door een tekort aan vrije dagen vaak overbelast, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2014. Kortom: veel werknemers hebben verlofdagen over, terwijl mantelzorgers erom zitten te springen. En zo hield de gemeente Amsterdam al eerder, met succes, eenzelfde proef. Wat bleek: in 2015 schonken 87 ambtenaren in totaal 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. Inmiddels heeft de gemeente het donatiesysteem officieel doorgevoerd.

Iedereen blij.