Bayer verhoogt overnamebod Monsanto opnieuw

Het Duitse chemieconcern heeft nu 127,50 dollar per aandeel over voor de Amerikaanse zaadveredelaar.

Logo van het Duitse chemieconcern Bayer. Foto Marco Bello/ Reuters

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het overnamebod op zaadveredelaar Monsanto opnieuw verhoogd. De prijs die het bedrijf per aandeel Monsanto wil betalen is 127,50 dollar. Het betekent volgens de Financial Times dat Bayer in totaal 62 miljard dollar (55,6 miljard euro) overheeft voor inlijving van de Amerikaanse gigant.

Beide ondernemingen zijn al enkele maanden in een overnamestrijd verwikkeld die zal moeten leiden tot het grootste chemieconcern ter wereld. Monsanto wees eerder tweemaal een bod - van respectievelijk 122,50 en 125 dollar - af. Mochten de bedrijven samengaan, dan is het de grootste Duitse overname in achttien jaar tijd.

Volgens Bayer zijn de onderhandelingen nu echter in een “vergevorderd” stadium, maar is het nog niet zeker of de zaadveredelaar het bod ditmaal wel zal accepteren. Analisten verwachten dat Monsanto pas zal toehappen bij een minimale prijs van 135 dollar per aandeel. Het Amerikaanse concern zelf zegt de nieuwe prijs te overwegen maar ook in gesprek te zijn met andere kandidaten. Welke dat zouden moeten zijn, is niet bekend.

Lees ook: Bayer begint groot avontuur met bod op Monsanto

De overname van Monsanto is van toenemend belang voor Bayer. Het Duitse bedrijf zag vorig jaar een overnamepoging van het Zwitserse Syngenta mislukken. Eind augustus slaagde het Chinese ChemChina er wel in Syngenta binnen te halen, waardoor een belangrijke nieuwe speler op de markt ontstond.

    • Jorg Leijten