Bayer

Hoger bod op Monsanto

Sojabonen in een onderzoeksfaciliteit van Monsanto.
Sojabonen in een onderzoeksfaciliteit van Monsanto. Foto Tom Gannam/Reuters

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het overnamebod op zaadveredelaar Monsanto opnieuw verhoogd. De prijs die het bedrijf per aandeel Monsanto wil betalen is 127,50 dollar. Het betekent dat Bayer circa 66,5 miljard dollar (59,5 miljard euro) overheeft voor inlijving van de Amerikaanse gigant. Beide ondernemingen zijn al enkele maanden in een overnamestrijd verwikkeld. Een samengaan van de bedrijven zou een wereldleider opleveren op het gebied van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw. Monsanto wees eerder tweemaal een bod van Bayer – van respectievelijk 122 dollar (23 mei) en 125 dollar (14 juli) – af. Mochten de bedrijven samengaan, dan is het de grootste overname door een Duitse onderneming in achttien jaar tijd.

Het aandeel Monsanto (omzet 15 miljard dollar, 21.183 werknemers) staat op het ogenblik op ruim 107 dollar. Voor het eerste bod van Bayer in mei schommelde de koers dit jaar tussen de 85 en 100 dollar. Volgens Bayer (omzet 46,3 miljard, 116.800 werknemers) verkeren de onderhandelingen nu in een „vergevorderd” stadium, maar is het nog niet zeker of de zaadveredelaar het bod ditmaal wel zal accepteren. Analisten verwachten dat Monsanto niet zal toehappen voordat Bayer 130 dollar of meer per aandeel biedt. (NRC)