Aziëtop

President Obama bedankt voor ontmoeting met Filippijnse ambtgenoot Duterte nadat die hem een „hoerenzoon” noemde

Net voordat de grof gebekte Filippijnse president Rodrigo Duterte zijn debuut zou maken op het internationale toneel heeft hij de Verenigde Staten, de machtigste bondgenoot van zijn land, tegen zich in het harnas gejaagd door zijn ambtgenoot Barack Obama een „hoerenzoon” te noemen. De Amerikanen lieten daarop weten geen prijs meer te stellen op een geplande ontmoeting van Obama met Duterte in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane.

De Filippijnse en Amerikaanse presidenten wonen daar de top van Oost- en Zuidoost-Aziatische landen bij. Het is voor het eerst sinds zijn aantreden in juni dat Duterte een buitenlandse reis maakt. Ook Obama was in Vientiane uitgenodigd.

Duterte deed zijn gewraakte uitlatingen voor zijn vertrek naar Vientiane. Een journalist vroeg hoe de president zou reageren op de opmerking van Obama dat hij de talrijke doden die er vallen bij Duterte’s keiharde campagne tegen drugs ter sprake wilde brengen. „Hoerenzoon, ik zal tegen je vloeken in dat forum”, luidde Duterte’s antwoord. „We zullen als zwijnen in de modder worstelen, als je me dat flikt.”

Dinsdag zei Duterte’s woordvoerder dat de president „betreurt dat het overkwam als een persoonlijke aanval op de president van de Verenigde Staten”.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste handelspartner en militaire bondgenoot van de Filippijnen.

Eerder noemde Duterte ook de paus een hoerenzoon en de Amerikaanse ambassadeur in Manila een „homoseksuele hoerenzoon”. (AP, BBC)