Álle stukken lezen, tot diep in de nacht

Vier jaar geleden wilde het CDA nog van hem af, nu heeft Kamerlid Pieter Omtzigt een hoge plek op de kandidatenlijst.

©

Genoegdoening? Nee, zo wil Pieter Omtzigt het niet noemen. Hij ziet het eerder als „een erkenning voor het werk,” zo laat hij per sms weten vanuit een volle Thalys.

Het is misschien wel de grootste verrassing op de dinsdag verschenen CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar, die verder weinig spectaculairs bevat: Pieter Omtzigt, financieel woordvoerder van de fractie, staat op nummer vier.

Bij de vorige verkiezingen probeerde de partij nog van Omtzigt af te komen: zijn naam ontbrak op de kieslijst. Ze vonden hem te lastig. Maar Omtzigt vocht zich via provinciale afdelingen terug op de lijst, en werd met 36.750 voorkeurstemmen alsnog in de Kamer gekozen.

Lees ook: Weinig nieuwkomers in top CDA-lijst verkiezingen

Na die opmerkelijke comeback groeide hij uit tot een van de opmerkelijkste Kamerleden van de afgelopen jaren. Als een terriër beet Omtzigt, van huis uit econometrist, zich vast in uiteenlopende dossiers: van de pensioenen tot belastingontwijking, van Europa tot christenvervolging in het Midden-Oosten, van de nasleep van de MH17-ramp tot kwesties in zijn regio Twente. Zijn methode: álle stukken lezen, vaak tot diep in de nacht, en het kabinet net zo lang bestoken met vragen tot de onderste steen boven is.

Als eerste parlementariër plaatste Omtzigt vraagtekens bij het ontslag van patholoog-anatoom George Maat, die onderzoek deed naar MH17 – en later gerehabiliteerd werd. Zijn aanhoudende vragen over de chaos bij de Belastingdienst leidden in 2014 mede tot de val van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD). En dan is Omtzigt ook nog actief in de Raad van Europa. Daar is hij onlangs aangesteld als rapporteur voor een onderzoek naar de vliegramp in Smolensk, die in 2010 de Poolse president Lech Kaczynski het leven kostte.

Omtzigts ongebreidelde werklust en vasthoudendheid oogsten bewondering op het Binnenhof, maar collega’s noemen hem ook drammerig, sociaal onhandig en ontvankelijk voor complotdenken. Toch is iedereen het er over eens: als je als bewindspersoon Pieter Omtzigt aan je fiets hebt hangen, wordt het tijd om je zorgen te maken. „Pieter is net slagroom”, zei oud-CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vorig jaar over hem tegen NRC. „Hoe harder je hem klopt, hoe stijver hij wordt.”