Afrikaanse Unie gaat bemiddelen in conflict Gabon

Na de omstreden herverkiezing van president Bongo ontstonden er rellen en een politieke impasse.

Een Gabonese militair houdt de wacht in Libreville.
Een Gabonese militair houdt de wacht in Libreville. Foto: Marco Longari / AFP

De Afrikaanse Unie stuurt een delegatie naar Gabon om daar te bemiddelen in het conflict dat ontstond na de omstreden presidentsverkiezing. Dat laat de Unie dinsdag weten volgens Reuters. Bij rellen in het land vielen de afgelopen weken meerdere doden. De rust lijkt nu terug te keren in Gabon.

De delegatie moet de ontstane impasse die ontstond na de bekendmaking van uitslag van de presidentsverkiezingen doorbreken. Vorige week werd Ali Bongo Ondimba als president herkozen. Hierop staken tegenstanders het parlement van Gabon in hoofdstad Libreville in brand.

Een woordvoerder van de Afrikaanse Unie liet weten dat bemiddeling hard nodig is. De gesprekken zullen waarschijnlijk worden geleid door Idriss Déby, president van Tsjaad:

“Het is een urgente zaak en ik verwacht dat de zware delegatie op zeer korte termijn zal vertrekken.”

De Afrikaanse Unie zegt zich uitsluitend te gaan richten op grondwettelijke en wettelijke bepalingen.

Omstreden verkiezingsuitslag

De herverkiezing is omstreden omdat de rivaal van Bongo, Jean Ping, ook de verkiezingsoverwinning claimde. Hij riep vervolgens op tot algehele stakingen. Bij rellen vielen zeker zes doden. Voormalig kolonisator Frankrijk vroeg de regering alle details over de presidentsverkiezingen openbaar te maken. Dit verzoek werd door de regering genegeerd. Vervolgens stapte Seraphim Moundounga, de minister van Justitie van Gabon, op uit protest.

Een waarnemingsmissie van de Europese Unie, die de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen heeft geanalyseerd, sprak dinsdag van “een duidelijke afwijking” in de uitslag. Er zijn volgens de waarnemers fouten gemaakt bij het tellen van het aantal niet-stemmers en blanco stemmen. Hierdoor werd ten onrechte een opkomst van 99,93 procent gemeten.

President Bongo en zijn familie hebben al vijftig jaar de macht in handen in het olierijke land. In 2009 volgde Bongo zijn vader Omar Bongo op die het land sinds 1967 regeerde.