Advocaat Korvinus berispt wegens handelwijze bij klokkenluider Ad Bos

De advocaat Cees Korvinus heeft tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld als raadsman van klokkenluider Ad Bos. Korvinus heeft zich schuldig gemaakt aan een in Nederland verboden no-cure-no-pay-afspraak, daarbij „excessief” gedeclareerd en verzuimd een fatsoenlijke administratie bij te houden.

Dat oordeelt de Amsterdamse Raad van Discipline, de tuchtrechtelijke instantie voor advocaten, na een klacht van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Pieter van Regteren Altena. De Raad heeft Korvinus dinsdag een formele berisping opgelegd.

Korvinus, ook oud-voorzitter van de VARA, verdedigde klokkenluider Bos, die in 2001 grootschalige fraude in de bouw aan de kaak stelde. Bos gold zelf tot 2008 als verdachte in die fraudepraktijken en werd bijgestaan door Korvinus. In 2008 verklaarde het gerechtshof het OM niet-ontvankelijk in vervolging van Bos. Toen was voor hem de weg vrij schadevergoeding te claimen.

Bos kreeg in 2009 1,7 miljoen euro van Binnenlandse Zaken. Korvinus toucheerde 10 procent, terwijl hij deed voorkomen dat hij Bos pro deo bijstond.

Volgens de deken was het declareren van Korvinus excessief omdat zijn werk om die schadevergoeding binnen te halen, beperkt was. Korvinus sprak bovendien het percentage van 10 procent met Bos af, terwijl hij via de landsadvocaat al wist dat er een groot bedrag voor de klokkenluider aan kwam. Volgens Bos was hij daar niet over geïnformeerd.

    • Jos Verlaan