Academische ziekenhuizen weten hun eigen tarieven niet

Ziekenhuistarieven in Nederland zijn nog steeds geheim, maar we betalen ze allemaal wel. NRC inventariseert met hulp van lezers de tarieven.

©

Sommige verzekeraars toonden zich de afgelopen weken not amused dat hun collega CZ uit Tilburg zomaar alle tarieven onder de 885 euro – het maximale eigen risico – op straat gooide. Wie is er nu gediend met zo’n complexe, niet voor gewone burgers te doorgronden spreadsheet, was hun redenering.

Maar de adviseurs van PinkRoccade logenstraffen die gedachte. Zoals verwacht gaan andere deskundigen met de data aan de slag om die voor burgers te ontsluiten. De consultants, die erin gespecialiseerd zijn om cijferbergen te visualiseren, hebben de CZ-gegevens tot de kern teruggebracht. Iedereen kan zelf een behandeling invullen en daarna zien welke tarieven de ziekenhuizen rekenen (zie nrc.nl/zorgtarieven).

In onze speurtocht naar de geheime ziekenhuistarieven stuitten we vorige week op een raadsel bij het Radboudumc. Waarom betalen patiënten voor een staaroperatie in Nijmegen ruim 32 procent meer dan in Vlissingen? Bij het Radboudumc doen ze eigenlijk alleen maar complexe staaroperaties, legt een woordvoerder uit. In Nijmegen worden dan ook vooral operaties gedaan bij patiënten afkomstig uit een ander ziekenhuis. De oogartsen daar verwijzen door.

Kortom, de kosten zijn hoger. Dat antwoord blijft vragen oproepen: als bij een behandeling veel extra ingrepen nodig zijn, kan dat toch gedeclareerd worden in wéér een andere unieke code?

Zo bestaat er een aparte code (070401002 om precies te zijn) voor een „ingewikkelde staaroperatie bij een ingreep van de ooglens”. Dat is dus een andere ingreep dan de facturen die wij vergelijken met code 070401008 – de „staaroperatie bij een ziekte van de ooglens”. En het Universitair Medisch Centrum Utrecht – ook een gespecialiseerd umc – doet de eenvoudige operatie tegen een 11 procent lager tarief van 1.109,47 euro. Er blijft geen andere conclusie over dan dat Radboudumc duurder is bij staaroperaties.

Maar er is meer aan de hand in Nijmegen. Het umc blijkt nog steeds met verzekeraar CZ te onderhandelen over de tarieven voor 2016. Het Radboudumc is niet de enige. Ook het AMC, VUmc, UMCG en LUMC hebben nog geen deal over de tarieven met CZ. Geen paniek. Er is wél al een contract, dus wie met zijn CZ-polis naar een van deze universitaire medische centra gaat, krijgt zijn behandeling sowieso vergoed. Maar hij zal lang op de rekening moeten wachten, want eerst moeten de tarieven bekend zijn. De CZ-patiënt kan dus al acht maanden onmogelijk weten wat zijn behandeling zoal gaat kosten bij vijf van de acht umc’s in Nederland.

Vervolg NRC-onderzoek

Wij merken dat de drempel hoog is om mee te doen aan het NRC-onderzoek. Dat komt mede doordat mensen die mee willen doen, een van onze vijf geselecteerde medische behandelingen hebben moeten ondergaan en daarvan de factuur moeten meesturen. Wij hebben besloten het visnet breder uit te gooien. Welke medische behandeling u ook heeft ondergaan, wij zijn geïnteresseerd in het tarief. We zijn benieuwd naar de reacties.

Help mee de tarieven in de zorg in kaart te brengen. Ga naar nrc.nl/zorgtarieven