Longreads

Zo kwam het ‘slechtste lied ooit’ tot stand

Het lied We Built This City wordt door velen, onder wie bandleden van Starship, gehaat.

Youtube

Wat is het slechtste lied ooit gemaakt? Dat is het ruim dertig jaar oude We built this city van Starship, als je het aan het GQ Magazine vraagt. Het probeerde in een online productie te achterhalen hoe het lied – volgens het Amerikaanse blad het meest verafschuwde lied in de geschiedenis – eigenlijk tot stand kwam.

Niet alleen GQ is geen fan, Blender Magazine kroonde We built this city in 2004 tot het slechtste lied aller tijden. In 2011 verkoos een online lezerspoll van Rolling Stone de track als slechtste uit de jaren 80, met misschien wel de grootste marge uit de geschiedenis van de lezerspoll van Rolling Stone, aldus het blad destijds op de site. Onder de mensen die de track inmiddels haten, zijn volgens GQ ook bandleden van Starship.

Het lied werd gecomposeerd door Bernie Taupin, Martin Page, Dennis Lambert en Peter Wolf, en opgenomen door rockband Starship. Het kwam in augustus 1985 uit en werd een nummer 1-hit in de VS. Een gitarist van Starship over hoe het lied tot stand kwam:

“Ik denk dat niemand alle eer kan opeisen voor het nummer. Of alle schuld.”

Tekst loopt door onder de tweet:

Martin Page en Bernie Taupin hadden de originele demo van het lied gemaakt, het was in eerste instantie een soort rebels lied tegen een corporatie die rock-’n-roll in een denkbeeldige toekomst probeert uit te bannen. De producenten van de band Starship maakten er daarna een eigen versie van, waardoor het meer een viering van rockmuziek in San Francisco leek. Co-schrijver Taupin wordt bij GQ als volgt geciteerd:

“De originele track was een vrij duister nummer over het nachtleven in Los Angeles, waar liveacts steeds minder ruimte krijgen. Een producent genaamd Peter Wolf, een popman en een Australische producent, kreeg de demo in handen en veranderde het compleet. Als je het origineel hoort, zou je het niet eens herkennen.”

GQ haalt vooral veel muzikanten en producenten aan die afgeven op het lied. Zo zegt voormalige Starship-zanger Craig Chaquico:

“Het lied zegt dat we de stad bouwden op livemuziek, maar de muziek komt juist uit de computer. Het lied klaagt over techno-pop, maar het is een techno-pop song. Het is een voorbeeld van het probleem waartegen het protesteert.”

‘Beste nummer op het album’

De voormalige Starship-zanger Grace Slick noemde in 2002, volgens GQ, de grootste hit van de band “vreselijk”. “Ik kreeg er zin van om over te geven over de eerste rij, maar ik glimlachte en speelde het gewoon. De show moet doorgaan.”

De voormalige bassist van Starship Peter Sears is ook allesbehalve fan:

“Ik kwam in 1974 bij de band en geleidelijk werd de muziek nietszeggend, gesteriliseerd en escapistisch. Het was schandelijk. Er werd flink geruzied bij vergaderingen van de band. Ik had mij meer moeten verzetten.” (…) “Dat (We built this city, red) was het beste nummer op het album, al wordt het gezien als het slechtste nummer aller tijden.”

Niet iedereen laat zich tegenover GQ zo laatdunkend uit, zo zegt co-schrijver Martin Page:

“Je wil dat mensen de kwaliteit van het lied zien en de mooie melodie. Als het cheesy was geweest, had ik dat geweten.”

Bekijk de clip van We built this city:

    • Liza van Lonkhuyzen