Rechtzaak treinkaping De Punt begint in november

Twee kapers zouden zijn geëxecuteerd bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977.

De verwoeste en met kogels doorzeefde trein.
De verwoeste en met kogels doorzeefde trein. Foto ANP

Een rechter zal zich in november buigen over de dood van twee Molukse treinkapers, die werden doodgeschoten bij de beëindiging van de kaping bij De Punt in 1977. Volgens de nabestaanden van de kapers werden zij geëxecuteerd door mariniers nadat zij al uitgeschakeld waren. Daarom klagen zij de Nederlandse staat aan. De zaak zal vanaf 4 november worden behandeld, bevestigt de rechtbank in Den Haag.

Bij de bestorming van de gekaapte trein kwamen twee passagiers en zes kapers om het leven. Volgens autopsierapporten van de kapers, die pas in 2013 openbaar werden gemaakt door journalist Jan Beckers en kaper Junus Ririmasse, zijn er dodelijke schoten van dichtbij afgevuurd. Voorheen werd gedacht dat de kapers omkwamen door kogels van buiten de trein.

“Niet onrechtmatig”

De staat stelt op basis van archiefonderzoek dat het geweld niet onrechtmatig was en dat de kapers niet opzettelijk zijn gedood. Volgens de dagvaarding staat echter vast dat de kapers door mariniers in de trein zijn doodgeschoten. Ook stelt de dagvaarding:

Bovendien staat vast dat dit is gebeurd terwijl zij reeds zwaar waren getroffen door kogels van buiten de trein en dus op geen enkele wijze in staat waren zichzelf te verweren. De schoten van de mariniers zijn van dichtbij gelost, onder meer op het hoofd van [de kapers].

Verjaringstermijn

De nabestaanden begonnen hun zaak tegen de staat al in 2014. Eind vorig jaar werd de dagvaarding verstuurd. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, meldde destijds in een persbericht dat het doel van de zaak is “dat de feiten omtrent de beëindiging van de treinkaping eindelijk op tafel komen, en dat de onrechtmatigheid van het handelen van de mariniers wordt vastgesteld.”

Lees het interview dat NRC eerder hield met advocaat Zegveld: ‘Sommige kapers zijn lekgeschoten’

De rechter zal eerst moeten oordelen of de zaak niet verjaard is. Volgens de staat zijn de gebeurtenissen te lang geleden, maar de nabestaanden stellen dat de nieuwe informatie uit de autopsierapporten de situatie veranderen. Als de rechter het daarmee eens is, wordt gekeken of de staat aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van de kapers.