Winst voor radicalen Hongkong

Verkiezingen

Tot ongerustheid van Beijing hebben radicale jongeren voor het eerst zetels gewonnen in het Hongkongse parlement. Ze bepleiten afscheiding van China.

Foto Tyrone Siu/Reuters
Hangzhou

Twee jaar nadat tienduizenden studenten en scholieren elf weken het centrum van Hongkong blokkeerden, zijn de activisten van toen tot het parlement van de zakenstad doorgedrongen. Zeker vier studentenleiders van de zogeheten Paraplu- of Occupy Hongkong-beweging en vier activisten zijn bij de verkiezingen voor de zogeheten Wetgevende Vergadering verkozen.

Door de record-hoge opkomst van bijna 60 procent van de 3,7 miljoen kiesgerechtigden sloten de stembussen pas maandagochtend vroeg, in plaats van zondagavond voor middernacht. Er stonden tot diep in de nacht lange rijen wachtende kiezers voor de stembureau’s. De Hongkongse overheid was duidelijk niet voorbereid op deze hoge opkomst.

De verkiezingsuitslag maakt duidelijk dat in de chaotische en gefragmenteerde Hongkongse politiek de pro-democratische vleugel radicaliseert. Lijsttrekkers van nieuwe partijtjes als Demosisto van studentenleiders Nathan Law en Joshua Wong, die vanwege zijn leeftijd nog niet verkiesbaar was, voerden campagne voor de afscheiding van Hongkong van China. Ook de verkozen leiders van JongeInspiratie en vier andere nieuwe partijtjes pleiten voor een onafhankelijk Hongkong. Dat is een nieuwe trend in de stad die in 1997 door Groot-Brittannië werd teruggegeven aan China. Tot nu voerde het pro-democratische kamp actie voor uitbreiding van bestaande democratische rechten. Maar na de „warme herfst” van 2014 zijn jongeren tot de conclusie gekomen dat verder praten met autoritair China geen zin meer heeft.

Commentatoren spreken van een onverwacht heftig protest van de jonge generatie tegen het ‘één land, twee systemen’-bestuursmodel dat sinds de machtsoverdracht van de voormalige Britse kolonie aan China van kracht is. Niet alleen jonge Hongkongers beschuldigen China ervan de democratische vrijheden stelselmatig te ondermijnen. Dat doen ook de leiders van de gevestigde pro-democratische partijen die door de opkomst van de nieuwe generatie terrein hebben verloren.

Overigens lijkt het erop alsof de pro-Beijing-partijen in de Wetgevende Vergadering hun nipte meerderheid behouden. Dat komt omdat 35 van de 70 zetels zijn toegewezen aan verschillende beroepsgroepen en bedrijfstakken, die geen belang hebben bij een breuk met China. Deze Hongkongse eigenaardigheid, die is vastgelegd in de constitutie, is voor de nieuwe radicale partijen een bijna onneembare hindernis. Ook bij eerdere verkiezingen slaagden de pro-democratische partijen er niet in de meerderheid te veroveren.

Dat neemt niet weg dat China bezorgd is over de ‘separatistische tendenzen’ in Hongkong. De Communistische Partij zal zich met alle mogelijke middelen verzetten tegen een afscheiding van Hongkong, waar een grote macht van het Chinese Volksbevrijdingsleger is gestationeerd.