‘Volkswagen overtrad wetgeving in twintig Europese landen’

Dieselgate

De Europese Commissie dringt aan op een regeling waarbij Europese Volkswagen-rijders een schadevergoeding krijgen, aldus de Duitse krant Die Welt.

Volkswagen heeft in twintig lidstaten van de Europese Unie de consumentenwetgeving overtreden door te frauderen met de uitstoot van dieselauto’s. Dat meldt het Duitse dagblad Die Welt maandag op basis van bronnen bij de Europese Commissie. Het gaat volgens de krant onder meer om een wet die bedrijven verbiedt om bij hun reclamecampagnes overdreven milieuclaims te gebruiken. Vorig jaar kwam aan het licht dat zo’n 11 miljoen dieselauto’s van Volkswagen in het laboratorium schoner zijn dan op de weg.

In de VS krijgen gedupeerde autobezitters miljarden aan compensatie. De Europese Commissie dringt aan op een soortgelijke deal in Europa: Volkswagen moet klanten in Europa op vrijwillige basis compenseren, mits nationale rechtbanken bepalen dat consumenten daarvoor in aanmerking komen. Maar de autofabrikant zegt daar niets voor te voelen. Volgens het bedrijf gelden in de EU minder strenge regels. Bovendien zou een deal van die omvang het bedrijf in de problemen brengen.

Brussel wil nu met consumentenorganisaties druk gaan uitoefenen op Volkswagen. Deze week praat eurocommissaris Vera Jourová (Consumentenrecht) met diverse clubs.

De Europese Commissie gaat daarnaast bemiddelen in een ruzie tussen Duitsland en Italië over het dieselschandaal, op verzoek van het Duitse ministerie van Transport. De Duitsers beschuldigen Fiat ervan dieselauto’s te verkopen die op papier schoon zijn, maar in werkelijkheid veel viezer dan toegestaan – zoals bij Volkswagen. Italië vindt dat de auto’s wel aan de normen voldoen.

De ruzie laat een zwakke plek in het huidige goedkeuringssysteem zien, waarin lidstaten verantwoordelijk zijn voor toezicht op de autosector. Als één land een model goedkeurt, kan een ander land die goedkeuring niet intrekken. Diverse politici pleiten nu voor één Europese toezichthouder. (Reuters, ANP)