‘Volkswagen brak in twintig EU-landen wetgeving’

De Europese Commissie stuurt aan op een deal met de autofabrikant.

Een fabriek van de Duitse automaker in Wolfsburg. Fabian Bimmer / Reuters

Volkswagen heeft met het gesjoemel met emissietesten bij dieselauto’s in twintig lidstaten van de Europese Unie wetgeving overtreden. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op bronnen bij de Europese Commissie.

Het gaat bijvoorbeeld om wetgeving die bedrijven verbiedt om overdreven milieuclaims te hanteren in reclame-uitingen. De Europese Commissie wil dat Volkswagen Europese klanten op vrijwillige basis gaat compenseren, en dat nationale rechtbanken moeten bepalen of consumenten wettelijk in aanmerking komen voor compensatie.

Lees ook: Volkswagen verkeert nog lange tijd in blinde chaos

Vorig jaar bleek dat de Duitse automaker dieselauto’s met zogenoemde sjoemelsoftware schoner liet lijken op de testband dan de auto’s daadwerkelijk zijn. Wereldwijd gaat het naar schatting om 11 miljoen auto’s, waarvan ruim 8 miljoen in de EU. De autofabrikant is sindsdien geconfronteerd met tal van rechtszaken en heeft in de VS een schikking getroffen van ruim 15 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) aan boetes en vergoedingen.

Soortgelijke deal

De Europese Commissie stuurt aan op een soortgelijke deal in Europa, maar Volkswagen verweert zich door te stellen dat in de EU minder strenge regels gelden. Eurocommissaris Věra Jourová zegt binnenkort te gaan praten met Europese consumentenbelangorganisaties over de kwestie, volgens Die Welt om druk uit te oefenen op Volkswagen.

In juni kondigde de autofabrikant aan dat de koers wordt gewijzigd: het bedrijf wil miljarden investeren in het ontwikkelen van elektrische auto’s. Het streven van het bedrijf is tegen 2025 dertig soorten elektrische modellen te hebben, goed voor een kwart van alle auto’s die het bedrijf te zijner tijd produceert.

    • Liza van Lonkhuyzen