Utrechter verdacht van moord vrouw in Colombia

De gepensioneerde dierenarts zegt dat zijn vrouw werd omgebracht door overvallers.

Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel. Roos Koole / ANP

De Utrechter Peter P. wordt door de Colombiaanse en Nederlandse justitie verdacht van de moord op zijn vrouw in september vorig jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. De twee hadden hun zeilschip aangemeerd voor de kust van Cartagena in het noordwesten van Colombia. P. zegt dat zijn vrouw daar werd omgebracht door overvallers.

Nederlandse rechercheurs werken samen met Colombiaanse opsporingsdiensten in de zaak. De Colombiaanse justitie heeft aangegeven de Utrechter te willen vervolgen, maar de opsporingsdiensten hebben afgesproken het onderzoek van het Nederlandse OM eerst af te wachten voordat wordt besloten in welk land hij wordt vervolgd. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Colombia.

De gepensioneerde dierenarts, inmiddels in Nederland, zegt dat hij in de haven werd vastgebonden door overvallers op hun zeilschip Lazy Duck. De mannen zouden er met een klein geldbedrag, een tas en twee camera’s vandoor zijn gegaan. P. trof daarna naar eigen zeggen zijn 54-jarige vrouw dood aan met een doek over haar gezicht. Vermoed wordt dat ze door wurging of verstikking om het leven is gekomen.

Geen sporen

De Colombiaanse justitie twijfelt aan het verhaal van P. Zo zijn er op de boot geen sporen van de overvallers aangetroffen, bovendien werd door een getuige verklaard dat hij de twee zag ruziën voorafgaand aan de moord.

Vorig jaar september gaf P. een interview aan de Colombiaanse krant El Universal. De voormalige dierenarts weerspreekt daarin dat het stel ruzie had, en wijst erop dat de boot zo’n 100 meter van de oever geankerd lag. Volgens hem is het onmogelijk van zo’n afstand een ruzie op te vangen. Het stel was al 33 jaar bij elkaar, zo vertelde hij aan de krant.

    • Liza van Lonkhuyzen