Topdiplomate Sigrid Kaag ontvangt Vredesprijs

Kaag krijgt de prijs “voor haar verdiensten bij het vervullen van gevoelige en gevaarlijke missies in het Midden-Oosten.”

Sigrid Kaag, de Nederlandse topdiplomate bij de Verenigde Naties.
Sigrid Kaag, de Nederlandse topdiplomate bij de Verenigde Naties. Foto: Bart Maat / ANP

Sigrid Kaag, de Nederlandse topdiplomate bij de Verenigde Naties, heeft maandag de Carnegie Wateler Vredesprijs 2016 gekregen. De Vredesprijs is een Nederlandse onderscheiding van de Carnegie-Stichting die elke twee jaar wordt uitgereikt aan personen of instellingen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de vrede.

De 54-jarige Kaag dient op dit moment als speciaal gezant voor de VN in Libanon. Ze ontvangt de prijs “voor haar verdiensten bij het vervullen van gevoelige en gevaarlijke missies in het Midden-Oosten”. Ze leidde tussen oktober 2013 en september 2014 de gezamenlijke missie van de OPCW en de VN voor de ontmanteling van Syrische chemische wapens, zo stelt de Carnegie-Stichting:

“Deze unieke missie in combinatie met Kaag’s leiderschap, toewijding en moed droegen bij aan de vreedzame verwijdering en vernietiging van de door Syrië opgegeven chemische wapens.”

Kaag, sinds 1994 VN-diplomaat, ontvangt de prijs en een geldbedrag van 35.000 euro op 16 november in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis. Eerdere winnaars van de Vredesprijs zijn onder meer VN-diplomaat Lakhdar Brahimi (2014), War Child (2012) en oud-politicus Max van der Stoel (1995).

Lees hier een interview dat NRC in 2015 had met Sigrid Kaag: Bootvluchtelingen verstoren ons comfort.

De Carnegie-Stichting, waarvan oud-diplomaat Ben Bot voorzitter is, werd opgericht in 1904 en beheert het Vredespaleis in Den Haag. Hierin is naast het Permanente Hof van Arbitrage ook een openbare juridische bibliotheek gevestigd.