Tientallen doden bij reeks aanslagen in Syrië

Een aanslag, in het door Koerdische rebellen gecontroleerde Hasakah, is opgeëist door Islamitische Staat.

De ravage in Tartus, waar maandagochtend twee bommen ontploften.
De ravage in Tartus, waar maandagochtend twee bommen ontploften. Foto: SANA via AP.

Bij een reeks aanslagen in Syrië zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Vier aanslagen vonden plaats in door het regime gecontroleerde steden, een vijfde in Hasakah, dat in Koerdisch gebied ligt. Volgens het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens, doorgaans een van de weinige onafhankelijke bronnen in Syrië, zijn in totaal 47 mensen om het leven gekomen. Persbureau AP meldt dat het om 38 doden gaat.

De timing van de aanslagen - ‘s ochtends tussen acht en negen uur lokale tijd - deed vermoeden dat het om een gecoördineerde actie ging. Islamitische Staat (IS) eiste via het eigen persbureau Amaq later op de dag de verantwoordelijkheid op voor alle aanvallen.

De vier aanslagen in het door het regime gecontroleerde gebied vonden korte tijd na elkaar plaats. In de kustplaats Tartus gingen twee bommen af, waarbij volgens het door het Syrische regime gecontroleerde persbureau SANA dertig mensen om het leven kwamen. Het Observatorium meldt dat er 35 doden zijn, onder wie een kolonel. De stad geldt als een van de belangrijkste bolwerken van president Assad en de Russische marine heeft er een belangrijke basis. Het Syrische ministerie van Toerisme prees de stad vorige week nog aan als een veilige toeristenbestemming.

Daarnaast ontplofte in het centrum van Homs - grotendeels gecontroleerd door Assad - een autobom waardoor volgens AP twee soldaten werden gedood; SANA spreekt van vier. Een checkpoint van het Syrische regeringsleger in een buitenwijk van hoofdstad Damascus werd ook getroffen door een bom. Volgens SANA viel daarbij één dode.

Hasakah was heroverd op IS

Bij een vijfde aanslag in het noordoostelijke Hasakah zijn volgens SANA vijf strijders gedood van de Koerdische militie YPG; IS beweert vijftien strijders te hebben gedood of verwond.

Na een staakt-het-vuren trok het Syrische regeringsleger zich twee weken geleden terug uit de stad. Voorwaarde voor de aftocht was wel dat Hasakah onder bevel bleef staan van de Koerdische politie. Dat het geweld tussen de Koerdische milities en het regeringsleger oplaaide was opmerkelijk: vorig jaar slaagden beide groepen erin om Hasakah op IS te heroveren.